Персонализирани традиции

8 октомври 2018

Наши проекти

Персонализирани традиции

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ТРАДИЦИИ
кураторски проект
на Румяна Йонева и Явора Петрова
23 януари – 10 февруари 2018

Проектът представя новаторски поглед към традициите и националните корени на пет съвременни български художници.
Глобализираният свят, в който живеем заличава разликите и унифицира знаците в изкуството и същевременно стимулира конструирането на традицията чрез нови образи и средства. Проектът представя съвременна трактовка на традициите извън обичайните рамки и разбирания, която е различна в начина на боравене с образите и визуалните средства. Художниците конструират нови модели, в основата на които се разпознават древните традиции, фолклор, ритуали и символи като поддържат диалог между специфичните български и световните практики.
Поканените художници работят в областта на съвременното изкуство и са с доказани постижения и новаторски търсения.
Проектът събира Явора Петрова и младите автори Антония Ангелова, Велислава Гечева, Зоран Георгиев и Ирма Водева. Те представят живопис, обекти, инсталации и рисунки.

Антония Ангелова представя рисунка от цикъла „Биволи“, създадена в Родопите, където е живяла и вдъхновена от нейното наблюдение. Авторката е завършила „Скулптура“ в НХА. Носител на наградата за рисунка на СБХ –2000 г., Наградата за рисунка на НХА – 2004 г., наградата за графика „Съвременно българско изкуство“ на М-тел – 2005 г., наградата за живопис за млад автор на фондация Св.св. Кирил и Методий – 2008 г. Има изложби в София, Виена, Холандия, Италия, Дания, Швеция.

Велислава Гечева интерпретира върху златен тракийски венец и лична традиция. Авторката участва с живопис и работа, изпълнена в древната техника „енкаустика“. Родена пред 1986 г., завършила „Живопис“ в НХА, носител на награда за живопис за млад автор на Фондация „Едмонд Демирджиян” (2012), Номинация от Еssl Art Award- CEE 2011, Награда от Национална художествена академия и „Сосиете Женерал Експресбанк“ за постижения в изкуството (2010), Първа награда Портрет от НХУИИ „Илия Петров’’, София (2005);

Зоран Георгиев представя обекти и инсталации, в които прави връзка между съвременността и традицията чрез комбинирането на предмети от ежедневието. В резултат се получават асимилирани обекти, които са загубили своята първоначална функция и дават възможност за нови интерпретации. Зоран Георгиев е роден през 1985 г., завършил „Живопис“ в НХА. Носител на БАЗА Награда за съвременно изкуство- 2014 г. и ESSL Награда за съвременно изкуство – 2013. Има изложби в СГХГ, Берлин, Лондон, Виена. В момента живее и работи в Берлин.

Ирма Водева представя инсталация, свързана със занаята бубарство, символизираща кръговрата на живота и преминаването на традициите през вековете. Авторката е родена в София, магистър в НХА – 2006 г. Носител на награда на Първи форум малки графични форми СБХ, София 2012; награда за млад автор на Amateras международна годишна изложба на хартиено изкуство – галерия Арт Алея, София, 2009 и на Международната годишна изложба графика малък формат “Mini Print” – галерия „Леседра“, София, 2009.

Явора Петрова се концентрира върху ритъма на сезоните и свързаните с тях цикли на живота, труда и смъртта, носещи своите символи и знаци. Авторката участва с обект, изпълнен в техника бродерия със златен конец върху черен, нетъкан текстил. Контраста на златото и черното е в пряка връзка с Трънската носия литак. Явора Петрова е една от водещите авторки на съвременната българска визуална сцена.

Проектът е продължение на практиката на галерия „Ракурси“ и художничката Явора Петрова за ежегодно представяне на млади автори.

http://bnr.bg/hristobotev/post/100928444

ttps://www.bnt.bg/bg/a/mladi-khudozhnitsi-v-izlozhbata-personalizirani-traditsii

https://youtu.be/IF6Gac4G6vQ

https://youtu.be/9vDBxvlMmPw

https://youtu.be/NpOkQ8OCanM

https://youtu.be/hBpvm0dXph4

https://youtu.be/HdVrtk8QJL8

https://youtu.be/5K-ATp1tCNU

https://youtu.be/XB5yP5rbAhM