„От другата страна на българския чадър“

28 октомври 2015

Общи проекти

„От другата страна на българския чадър“

“От другата страна на българския чадър”
интерактивен проект
28 юни – 1 юли 2010

Може ли да обърнем представите на света за България, а и нашите собствени представи за нас самите, да се усмихнем от това, че в дупките на софийските улици блестят най–прекрасните локви от всички европейски столици, а от другата страна на „българския чадър“ може да светне малко вода, събрала част от небето?

Знаете, сигурно, този срамно известен чадър от нашето минало, с който беше убит писателят Георги Марков на лондонска спирка на автобуса?

“Исках да направя произведение на изкуството, чрез което да изразя контраста в софийската и българската действителност:между нашата тъмна репутация и черното ни балканско отчаяние и радостта от красотата и светлината на водата и небето. Древните българи са използвали водата за пречистване на души. С тази инсталация душите на софиянци  се оглеждат във водата заедно с небето на София.”

Подробно описание:

Проектът се основава на изложбата – инсталация на Марианжела Анастасова “Софийски локви” в СБХ, “Шипка” 6 през септември – октомври 2009.

Място на интерактивния пърформанс:

Градинката зад Народната библиотека

Участници

Студенти, ученици и желаещи минувачи, на които художничката или другите участници обясниха идеята и техниката на рисуване.

Професионалният фотограф Грегор Шатц, който засне пърформанса.

Пърформанс

Между 28 юни и 1 юли 2010, художничката Марианжела Анастасова и галерия “Ракурси” поканиха студенти от НХА и ученици от училищата по изкуства да експериментират, за да документират най-красивите отражения на софийското небе във водата, която може да се събере в един чадър. Участниците заснеха отраженията с дигитален фотоапарат. Бяха подбрани най-красивите отражения, детайли от които Марианжела Анастасова отпечата на следващия ден върху лъскаво сребърно фолио. През следващите дни участниците и самата художничка дорисуваха залепените върху чадърите отпечатъци с акрилни бои, създавайки оптическа илюзия за вода, като всеки случаен минувач също можеше да опита таланта си на рисувач и да се любува на красивото софийско небе.

Пърформансът беше сниман във всичките му етапи от Грегор Шатц и настоящата изложба показва тези фотографи, заедно с изрисуваните чадъри.

Цел

Целта на проекта е софиянци да видят позитивното чрез окото на артиста. Да станат артисти самите те и да се усмихнат, минавайки през софийска градинка или да се застоят и да преживеят нещо различно като участват в пърформанса. А чужденците – да получат една нова, положителна представа за българите и „българския чадър“.