Група „8-ми март“. Кратка история на изкуството през последните 25 години в текстове и картинки.

12 декември 2014

Общи проекти

Група „8-ми март“. Кратка история на изкуството през последните 25 години в текстове и картинки.

Галерия „Ракурси“ е домакин на представянето на книгата „Група „8-ми март“. Кратка история на изкуството през последните 25 години в текстове и картинки“.

Група „8-ми март“ не е конкретен сбор от художнички. Тя е по-скоро идея, около която през годините се обединяват различни автори.

От 1997 г. насам групата организира множество акции и изложби, които за първи път изявяват по категоричен начин женските гласове в съвременното българско изкуство.

Настоящето издание събира седем художнички: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Даниела Костова, Надежда Олег Ляхова, Нина Ковачева и Силвия Лазарова, и кураторката Мария Василева. Всички те отговарят на 8 въпроса, свързани с актуалната ситуация в българското изкуство и мястото на всяка участничка в него.

В азбучен ред авторките подбират илюстративния материал и оформят по една част от книгата, а цялото сглобява Надежда Олег Ляхова.

По традиция в проекта е поканен и един мъж – художникът Лъчезар Бояджиев, този път в ролята на преводач.

Книгата събира част от натрупалите се напоследък мисли, емоции, страхове и надежди. Отговорите вървят от личното към общото и обратното. Тя е колкото художествен акт, толкова и задълбочен анализ на ситуацията. Може да се възприеме и като авторска книга, и като своеобразна история на изкуството, разбира се, с пълното осъзнаване на факта, че близката времева дистанция умножава многократно емоциите.

Публикацията е реализирана с подкрепата на г-н Гауденц Б. Руф, който представи изданието.

Представянето на книгата ще се състои на 12 декември, петък от 18:00 часа в галерията.