„The New Leipzig School“

15 - 29 октомври 2014

Мартина Мунзе

Изложба
The New Leipzig School
МАРТИНА МУНЗЕ
живопис
15 – 29 октомври 2014

Художничката Мартина Мунзе е представител на младото поколение на Новата Лайпцигска художествена школа – известно движение на съвременната германска арт сцена. Мартина Мунзе е родена през 1977 г. в Лайпциг. Завършва  Академията за визуални изкуства, Лайпциг (основана 1764 г.) през 2004 г. и още като студентка предприема серия от пътувания в Италия, Русия, Великобритания и САЩ. По-късно е асистент на проф. С. Гилле, един от водещите представители на Лайпцигската школа.
Произведенията на авторката провокират сетивата посредством нейния уникален начин, по който представя сложността на съществуването и смисъла на живота. Темите на нейното изкуство са като загадка, скрити между реализма и абстракцията, без да губят от наративността и мистичността на класическата живопис. Съотношението между органичните и абстрактни форми, в един естетически контекст изгражда фокуса в творческия процес на художничката, който извежда визулно темата в картините й като същност на нейното изкуство. Водещата тема за връзката на духовното с универсалното въздейства интензивно върху наблюдателя, който първоначално улавя една загадъчна мистичност и излъчване на картината, в която впоследствие темата трайно се разкрива. Тези картини напомнят на ДНК-вериги, които съдържат повече информация, от видимата с просто око.

Мартина Мунзе има участия в много значими национални и международни изложби. Нейни произведения са предлагани успешно на търг от аукционна къща „Кристис“.

Художничката ще присъства на откриването на изложбата.