„Хора и маймуни“

20 октомври - 6 ноември 2005

ИСКРА СИАМА

Изложба 
„Хора и маймуни“ 
ИСКРА СИАМА
20 октомври – 6 ноември 2005 

Авторката е родена в София, в семейството на големия театрален режисьор Хрисан Цанков (1890-1971). От 50-те години живее и работи в Париж.
Завършила е журналистика в Сорбоната.
Работила е като артистичен сътрудник на музикални предавания и води радиоемисии за джаз.
От 1981 година се занимава професионално с фотография.
Има над 20 изложби по света, сред които – Париж, Ню Йорк, Сао Паоло, Пекин, Тел Авив и др.
Изложбата “Хора и маймуни” в галерия “Ракурси” показва един оригинален поглед към човека и света. Изградена е в две части. Маймуните, заснети в храмовите комплекси на Индия и Бирма, са като странници, носещи космически разум. Хората пък са близки на авторката младежи, върху чиито лица тя хвърля мрежа от отражения и сенки и това води към размисъл за неуловимостта на човешката психика. Ярък контрапункт и на двете серии – едновременно свързващ ги и акцентиращ авторското начало е огнената голямоформатна фотография с птица.
Искра Цанкова работи с традиционна фототехника – камера “Никон”. Чрез наслагвания на образите тя постига удивително сложна визуална картина и създава сюрреалистична атмосфера.
Изложбата ще бъде интересна както за ценителите на авторската фотография, така и за всички, които чувстват картинния образ, независимо от средствата, с които той е постигнат.