Рада Дичева и Рада Цанкова

23 септември 2010

Рада Цанкова

Изложба
РАДА  ЦАНКОВА
и
РАДА  ДИЧЕВА
23 септември – 5 октомври 2010

От 23 септември до 5 октомври 2010 г. галерия „Ракурси“ представя Рада Дичева и Рада Цанкова. Изложбата е замислена от галерията, която събира двете художнички, работили независимо една от друга. Всяка от тях показва произведения, създадени през последните години, които не са обединени тематично, изпълнени са в различна техника и материал и въпреки това в тях има много сходства.

Творбите и на двете художнички отразявят впечатления от техни пътувания. Рада Цанкова  показва картини, инспирирани от магическото усещане, останало от гр. Ханя на о. Крит, които озаглавява „Валс в два такта“; а „Порцелановите сънища“ на Рада Дичева са едно пътешествие в „шантавия свят на сънищата, където всичко е възможно – порцеланово -златно, висящо, полегнало“.  И за двете художнички пътят е целта.

Най-същественото сходство в тяхната работа обаче, е способността им да уловят деликатния свят на усещанията, в които да си чувствителен е ценност, а да го споделяш е качество. Това беше и  причината да бъдат поканени в обща изложба.

Рада Дичева работи керамика, порцелан и хартия, през последните години се занимава с дизайн. Рада Цанкова е живописец, живее и работи като свободен художник в Париж, има няколко самостоятелни изложби в галерия „Ракурси“ в София.