Покана за левитация

10 - 29 септември 2020

Марианжела Анастасова

Изложба
„Покана за левитация“
МАРИАНЖЕЛА АНАСТАСОВА
10 – 29 септември 2020

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „Покана за левитация“ на Марианжела Анастасова от 10 до 29 септември 2020. Това е една от изложбите, които галерията отложи, поради карантината през месец март. Авторката представя свои нови произведения, в които изследва абстрактния баланс между цветове и форми и експериментира с нова техника.

„Художниците от векове използват маслени бои върху подготвено платно и така си осигуряват контрол върху цвета и формата.
Точно обратното се получава при техниката, която прилагам в картините от тази изложба.
Използвам неподготвено платно и акрил с подобрител на втечняването на боите. Цветът тече свободно и се променя при съхнене. Защо толкова се пристрастих към тази техника?
Когато контролирам всичко, живописването е като монолог, докато при тази техника се радвам на диалог с цвета и формата.
Взаимодействието ми с повърхността дава изненадващ или почти изненадващ ефект и ме кара да реагирам отново, след което идва нова изненада и така, докато и аз и материята се предадем на неочаквано постигнат баланс.
Този диалог е вълнуващ и предизвикателен, и ме поставя в състояние на непрекъснато импровизиране.
Равновесието е толкова деликатно и крехко, че понякога ме държи във въздуха и ме кара да се чувствам в левитация.
Ще кажете: Светът се разпада, а тя левитира?
Но дали като се освободим от маниакалния контрол и се доверим на света няма да постигнем крехка магична лекота и да се тренираме за равновесие и баланс в света?!
Отлагането на изложбата заради пандемията ни накара да осъзнаем, че самотната левитация е много тъжно нещо и затова ви каним да участвате в
откриването на споделено левитиране на 10-ти септември от 18.30 часа.
Левитацията ще продължи до 29 септември в галерия „Ракурси“.
Марианжела Анастасова