„Отпечатъци“

23 февруари 2006

Изложба
“Отпечатъци”
ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

23 февруари – 14 март 2006

На 23 февруари галерия “Ракурси” открива втората самостоятелна изложба в София на младата авторка Цветелина Стефанова. През октомври 2004 г. галерията покани художничката и организира първата й самостоятелна изложба, която беше оценена високо от публиката и авторите. На нея тя показа творби, инспирирани от древността и посланията на античните предмети. Въпреки увлечението й по миналото, творбите звучаха съвременно, пречупени през нейното модерно  разбиране за изкуството. Последваха изложби в Ню Шател – Швейцария и три месечна стипендия за авторката в Страсбург.

В настоящата изложба Цветелина Стефанова представя платна в смесена техника и акрил, които самата тя определя като хибрид между графика и живопис. Поради тази причина, а и защото изследва следата от допира на материалния свят с повърхността на платното, изложбата е наречена “Отпечатъци”. Картините носят имена, съответно (отпечатъци) “…от пеперуди”, “…от охлюви”, “…от пера”, “…от луни” и др. Художничката се стреми да предаде моментни състояния на обекти, които сами по себе си търпят метаморфоза. Идеята на авторката е да изобрази онзи кратък миг на щастие, когато човек забележи простите и красиви неща.

Кратка биография

Цветелина Стефанова е родена през 1978 г. в Габрово. Завършва начално училище за изкуства в Габрово, художествена гимназия в Казанлък и през 2002 г. – живопис във Великотърновския университет. Има самостоятелни изложби в Стара Загора и Трявна и участия в общи изложби в София, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Плевен.

Отличена е с награда за живопис за 2001 г. на Университета във Велико Търново и наградата на “Lion’s Club” – Австрия на ХVI-то Биенале на хумора и сатирата в Габрово – 2003 г.

Октомври 2004 – самостоятелна изложба в галерия “Ракурси”, София.

През 2005 г. участва в Балканското квадринале на живописта в Стара Загора; през м. април участва в изложбата “България в женски род” в Ню Шател, Швейцария; м. май – участие в ХVII Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово; юни – октомври – стипендиант на Асоциацията за модерно изкуство /CEAAC/ в Страсбург, Франция.

През последните три години Цветелина Стефанова живее и работи в Стара Загора.