„Огън, следвай ме“

2 - 23 ноември 2023

Любен Петров

Изложба
„Огън, следвай ме“
Любен Петров
2 – 25 ноември 2023

„Огън, следвай ме“ е търсене на равновесие чрез съзнание за пречистване. Символ на това е огънят, който е метафора и за любовта. Изобразените персонажи са в абсолютна симбиоза, но могат да бъдат възприети погрешно като изпитващи болка и тъга. Художникът се наслаждава на така създаденото напрежение, подсилено от острия колоритен контраст, работата с текстурата и с пластичността на боята. Обхванатите от пламъци фигури пресъздават степента на емоцията и градуса на мига …/ Яна Братанова/
Но преди цялата тази искрена и пламтяща любов, героите в картините бяха самотни търсещи любов, внимание, привличане. В серията “връзки “, (период пост КО-Вид) търсих отношението и комуникацията между двама влюбени. Героите се заплитаха в различни наративи, които рисуваха цялата енергия на серията “връзки”. Един след друг героите си променяха визуалния характер и се опитваха да се освободят от някакви окови, може би окови на тях самите, окови на ежедневието, окови на насилствената и несподелена любов.
Фигурите постоянно сменят своята доминантност, но винаги изпълняват някакъв любовен ритуал.
Огън, следвай ме е мантра, желание, което искам да остане вечно в мен и да не си тръгва. Това чувство, този огън, те кара да си жив, да не се страхуваш, да рискуваш и да летиш.