Персонализирани традиции – 3

9 юни - 1 юли 2022

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ТРАДИЦИИ – 3
Явора Петрова
Велислава Гечева
Стилияна Узунова
Траяна Панайотова
кураторски проект
на Явора Петрова
9 юни – 1 юли 2022

Проектът представя личен поглед към традициите на четири съвременни български художнички.
„В едно горещо лято пресичах столичния парк и се движех по сенките през тревата, избягвайки алеите, казва куратора на проекта Явора Петрова. – Една гарга сметна, че се приближавам опасно близо до гнездото с малките й и прелетя пред лицето ми, силно грачейки. В миг се почувствах в друг свят, много близо до спрелите коли на светофара и много далече извън времето – в света на Радичков. Усетих връзката между природата, опита на рода и мен самата. Природата – нейната красота, опасностите й , характера й.
Човекът, това което иска, в което вярва. Миналото на рода му – опита на това място, на тази земя. Тези три неща трябва да са в хармония. Това триединство създава народността. Създава изкуството. Така се роди мисълта да предизвикаме себе си, да преживеем опита на създаденото в нашето изкуство и природата.
За трети път проектът събира млади автори, изкушени от темата.
В това издание, заедно с галерия „Ракурси“, сме поканили Велислава Гечева, Стиляна Узунова и Траяна Панайотова.
Моите работи се базират върху традицията на иконата. В един момент от живота си намерих утехата и отговорите на въпросите ми в ортодоксалната Християнска доктрина. Съвсем естествено дойде и желанието ми да нарисувам свое собствено „Благовещение“, свое собствено „Разпятие“, свое „Рождество“. Извеждайки канона на византийската икона, традицията на обкова и обработката на дървото, в посока, желана от мен, създадох моите нови обекти.“

Велислава Гечева продължава темата „Ние“ от предишните проекти, в която чрез живописта разказва за любими места и хора. В представените работи водещ е цветът: розова „алея“, жълти „магистрали“ в небето, пейзаж, който сама доизмисля, вдъхновена от едно прекрасно преживяване край Велико Търново.

Завършила „Живопис“ в НХА, носител на награда за живопис за млад автор на Фондация „Едмонд Демирджиян” (2012), Номинация от Еssl Art Award- CEE 2011, Награда от Национална художествена академия и „Сосиете Женерал Експресбанк“ за постижения в изкуството (2010), Първа награда Портрет от НХУИИ „Илия Петров’’, София (2005);

Персонализираните традиции на Стилияна Узунова я отвеждат назад във времето. „Успях да открадна от детството си скъпи символи. Живеехме в ателието ни и майка ми се занимаваше с текстил. Станът, с който се раждаха онези красоти, е оставил специални спомени в моето детско съзнание. Емоционални нишки, които прехвърлих в платната си като най-естествените и близки до мен.“
Завършва НХА Магистър по специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“. Има осем самостоятелни изложби и множество участия в проекти и колективни изложби. Носител е на Наградата на журито 2018 на 9-то международно биенале на малките форми на Художествена галерия Илия Бешков, Плевен;
2021 – Награда на СБХ на 2-ро национално триенале на Художествена галерия Христо Цокев, Габрово.

Траяна Панайотова представя серия от картини „Отдавна необитавани места“. „В търсене на персонализирани традиции, мислите ми ме насочиха към дома – мястото, което събира в себе си всички онези ценности, които се предават от поколение на поколение. Наред с този хармоничен образ, в съзнанието ми изникват и безбройните изоставени къщи.
Серията от картини „Отдавна необитавани места“ интерпретира тези сливащи се с тишината обезлюдени пространства, някога одухотворявани от хората и техните традиции.
Да изоставиш взима превес над това да наследиш.“

Завършва ВТУ “ Св.Св. Кирил и Методий” – факултет по изобразително изкуство, магистър – „Педагогика на изобразителното изкуство“ с направление „Скулптура“ през 2009. Номинирана през 2021 на 5-то Балканско Kвадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ – Стара Загора, България; Награда за скулптура от Национална изложба –конкурс за живопис и скулптура/Млади български художници, галерия „Райко Алексиев”, София и номинация за международна награда „Валтер Кошатцки”, Музей за модерно изкуство MUMOK, Виена, Австрия през 2019. 2017 – Награда за млад балкански художник от „Остен”, Скопие, Македония; Първа награда от Национална изложба колаж, Пловдив; Награда за живопис от 6-ти Конкурс „Национални награди Алианц България”, Регионална изложба, Сливен; Награда за млад автор от Национална Изложба „Лудогорие” ХГ „Проф. Илия Петров”, Разград.

Проектът стартира през 2018 в галерия „Ракурси“, а вторият е представен от галерията в Българския културен институт в Лондон. Всяко издание събира различни художници – Зоран Георгиев, който даде името на проекта, Велислава Гечева, Ирма Водева, Антония Ангелова, Явора Петрова, Зара Александрова, Павлин Радевски и Иван Костолов.