„Нова природа“

21 октомври 2004

Николай Иванов

Изложба
„Нова природа“
НИКОЛАЙ ИВАНОВ

Николай Иванов е разнопосочен като търсения и изява автор, който се стреми към пълен синтез между различните изкуства и “изобразителни езици”.   Той  прави живопис, интериори в  различни техники (фреско, мозайка, стъкло), пърформанси и инсталации и най –вече  музика  с всичките й нюанси – от джаз и етно до  електронен амбиент и авангард. Има 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания , Унгария, Чехия; гостувания на много фестивали  с пърформанси и инсталации, 14 CD,  много концерти по целия свят, композирал е музиката за 13 филма (документални и игрални) и един балет.

Като автор, който се стреми към многостранна изразност, Николай Иванов с всяка  следваща творба се самопровокира и търси нови  аспекти на творчеството си, независимо от жанра. От друга страна, през годините   влиянието и импулсите на природата са съзнателно подчертавани в работата му,  защото основната хармонична вибрация  на този тип творчество е невъзможна без тях. Авторът се стреми да поддържа тази връзка като предприема различни пътувания  – от  Балканите до Хималаите ( участник е в експедиция “Еверест Концерт”- “най – високият” концерт в света на 5345м – по Гинес).

Настоящата (26–та) изложба е резултат от подобна инспирация  – две поредни странствания из островите на Далмация. Художникът пътува по море с група художници и рисува от натура. След това  в ателието впечатленията му изкристализират в нови  форми и композиции, чийто страмеж е да запазят чувството за единство с природата  и онова чудесно усещане за “красиво”, съществуващо там,  където всички изкуствени  наслоения отпадат.