Назад към Париж

8 май 2014 - 24 септември 2015

Андрей Даниел

Изложба
„Назад към Париж“
АНДРЕЙ ДАНИЕЛ
8 – 26 май 2014

Галерия „Ракурси“ представя изложбата на Андрей Даниел „Назад към Париж“. Живописните платна са рисувани през 2013 г. и 2014 г. и са посветени на градът, където авторът е имал творчески престой през 2012 г.

„Да попаднеш в този град винаги е било мечта, при това, не само за такива „провинциалисти” като нас, българите. И вечните съперници – немците, и иронично-снизходителните британци, да не говорим за холандци и датчани, за испанци и италианци – всички те дължат част от своето национално вдъхновение на този град. Кой го направи такъв – дали парите или вниманието на имперските руснаци, или възторгът и пак – парите, на наивните американци – не знам. Тук, в този град има огромно натрупване на френска и общочовешка история, символите и метафорите на европейската култура са се материализирали в улици, дворци, галерии, музеи. Градът като че ли дава самочувствие на всеки, попаднал в него; превръща го в културен европеец, свикнал със свободата и усета за красиво. Дали това е илюзия? Дали това се дължи на грижливо изграждан през годините мит? Тези дворци и паркове, булеварди и мостове дали не са само декорация? Не знам. Но по някакъв начин всичко това ми дава мярка, с която да преценя, да сравня, да разбера света, в който живеем. Казват, че Лондон, Ню Йорк, Берлин, а напоследък и източните метрополии, са станали новите центрове на културния свят, на новите процеси, но…Париж си остава мярката!
Това мое усещане ме доведе до перифразата на известния девиз на Жан Жак Русо „Назад към природата!” – НАЗАД КЪМ ПАРИЖ!“
Андрей Даниел
С тази изложба галерията участва в Европейската нощ на музеите и галериите, за която Андрей Даниел специално е поканил Ицхак Финци и приятели, които ще изнесат концерт от 20:00 ч.