Наградата за млад живописец на името на Едмонд Демирджиян РАДОСЛАВ НИНОВ

19 септември - 1 октомври 2016

РАДОСЛАВ НИНОВ

Наградата за млад живописец
на името на Едмонд Демирджиян
РАДОСЛАВ НИНОВ
19 септември – 1 октомври 2016

Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за седми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството. Носител за 2016 е Радослав Нинов, който се представя с изложбата „Не толкова лош ден“.
Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва ежегодно. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия „Ракурси” и 1000 лева.
Досегашните носители на наградата са Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева.
Журито в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Румяна Йонева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов следи целогодишно изявите на младите художници. Изборът е мотивиран от високото качество на произведенията и съвременния визуален език, както и от перспективите за бъдещо развитие на авторите.
Едмонд Демирджиян (1951-2009) е български художник, живял и работил в България и САЩ. През 1978 г. завършва специалност стенопис в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. От 1978 участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Организира множество самостоятелни изложби. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта (с маслени и акрилни бои, темпера акварел) и графиката. През 1994 получава зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ по закона за „изключителни заслуги в областта на изкуството”. До 1998 разделя времето си между България и САЩ. През 1995 получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. През 2006 е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата „Непоказвано от Едмонд“, галерия на ул. „Шипка” 6, София.
Радослав Нинов е роден през 1992 в гр. Тетевен. От 2004 живее в Лондон. През 2012 завършва Колежа по изкуство и дизайн Тауър Хамлетс, а през 2015 – университета Голдсмитс в Лондон. През 2015 получава наградата за живопис The Neville Burston. В момента живее и работи в гр. Ябланица.
„Картините на Радослав Нинов са отворени пространства, в които художникът помества свои наблюдения, фантазии и мечти, но и оставя достатъчно място за зрителя и неговите собствени желания. Платното е контейнер, който поема натрупани знания, реминисценции от историята на изкуството, видени обекти или чути думи. Фикцията се прелива с реалността. Образът се случва там, където мислите се срещат или разминават с първичното телесно присъствие; там, където смисълът се сблъсква с рефлекса на тялото. Архивът от значения се разтваря в първичния импулс на направата.“

 

 

Мария Василева