Наградата за млад живописец на името на Едмонд Демирджиян

19 - 30 септември 2017

Трендафила Трендафилова

Наградата за млад живописец на името на Едмонд Демирджиян
ТРЕНДАФИЛА ТРЕНДАФИЛОВА
TRÈS
19 – 30 септември 2017
Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за осми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството. Носителка за 2017 г. е Трендафила Трендафилова, която се представя с изложбата „Très“.
Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва ежегодно. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия „Ракурси” и 1000 лева.
Досегашните носители на наградата са: Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева, Радослав Нинов.
Журито в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Румяна Йонева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов следи целогодишно изявите на младите художници. Изборът е мотивиран от високото качество на произведенията и съвременния визуален език, както и от перспективите за бъдещо развитие на авторите.

Заглавието на изложбата на Трендафила Трендафилова произхожда както от френската дума за “много”, така и от начина, по който приятелите се обръщат към художничката. То насочва едновременно към отсъствието на една единствена концепция и към представянето на дадения етап от развитието на авторката с цялото му многообразие. В картините са пресъздадени лични житейски случки, предизвикали силни емоции на радост или тъга. “Стаята” е неизчерпаем източник на вдъхновение. Поставянето в различни ситуации дава възможност на художничката да изследва самата себе си. Конкретната история, както и хората, участващи в нея, престават да бъдат толкова важни. Преживяното се превръща в линейно-колоритно съотношение. По същия начин Трендафила се отнася и към музиката, която слуша или създава. Пренареждането на герои, обекти и моменти е безкрайно и изразява богатство от състояния.