Музикални реминисценции

9 декември 2009 - 5 януари 2010

Валентин Ангелов

Изложба
„Музикални реминисценции“
ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ
живопис
12 декември – 5 януари 2009

„Елегия за цугтромбон“, „Нонет“, „Фантазия за петел и орган“, „Бодлив тромпет“ – това са някои от заглавията на картините в изложбата на Валентин Ангелов в галерия „Ракурси“. За да сме „в тон“ с автора, изложбата е едно предколедно „скерцо“, което ни кара да се почувстваме празнично. Закачките с класически музикални произведения, както и смелото му и фриволно боравене с музикалните термини ни кара да си обещаем да отворим музикалния речник веднага щом се приберем в къщи.
Не на шега обаче авторът се заема да преведе на езика на  живописта своите впечатления и чувства, породени от музиката.
Историята познава такива опити.
Неведнъж сериозни композитори са се заемали да „преведат“ музикално синия и червения цвят, пустинята Сахара, годишните времена, Луната и други природни забележителности.
Нещата окончателно излизат от контрол, когато един от тях педантично „превежда“ картина по картина една цяла изложба.
Ръкавицата е хвърлена.
Считайки за свой дълг да отговори на това предизвикателство,  Валентин Ангелов с езика на цвета и формата ни разкрива някои неподозирани страни на музикалния свят.
Преводът му е ясен, а въпросите – странни и  изобличаващи.
Проблем ли е щрайхът?
Лъже ли музата?
Коя е Elise всъщност?
Живо ли е пицикатото?
Изостава ли адажиото?
Къде е мястото на прелюдията?
Обоите питат: защо ни излъгахте?
Надигайки завесата, авторът ни дава възможност да надникнем в кухнята на музиката. От интимната сфера на музикалния интериор, през фигуралната композиция, той неусетно ни води към картини, породени от абстрактни понятия, темпо, музикални форми.
Накрая, като във всяка изложба всичко завършва добре.
Увертюрата започва с непоносимо хубава музика, изкукуригва петел, завесата се вдига и на сцената живописта запява кантата във възхвала на изкуството.