Мисля, разхождам се, срещам, мечтая…

19 март - 9 април 2007

Рада Цанкова

Изложба
“Мисля, разхождам се, срещам, мечтая…”
РАДА ЦАНКОВА
19 март – 9 април 2007

Галерия Ракурси представя от 19 март до 9 април изложбата на Рада Цанкова „Мисля, разхождам се, срещам, мечтая…“. Последната самостоятелна изява на художничката в София беше през ноември 2005 г., а наскоро участва в общата изложба „Париж-София-Париж” в Художествената академия. Това е и нейният постоянен маршрут : Париж-София-Париж . Откакто е завършила Академията Бо’з Ар в Париж, през 2000-та година, Рада е в неспирно движение между Франция и България – двете й опорни точки, излага и работи постоянно и на двете места.

Произведенията на Рада Цанкова обикновено са свързани с нейните пътувания в различни части на света.  „Този път тръгнах с намерението картините ми да не отговарят на нещо конкретно, в смисъл на история – казва тя. Исках да пусна съзнанието си да тече и да предам представите, които ти минават през ума, когато се разхождаш и си мислиш. Просто да ги изразя абсолютно естествено. Аз самата съм била в движение като съм ги рисувала, не съм била затворена в ателие. Едни са правени в Нормандия, други –  в България, трети – в други страни.” Художничката излага картините си в серии, като търси динамична последователност на естествено навързани отделни състояния, или като стоп-кадри върху отделни илюстрирани действия като: мисля, разхождам се, срещам, мечтая…  Затова е избрала и така да кръсти изложбата си. Тези състояния й дават  пълноценното усещане, че съществува, че е тя. Чувството за движение Рада внушава и с промяната на гледната точка, от която ни насочва как да гледаме и какво да виждаме. В предишната си самостоятелна изложба, авторката акцентира върху общия план и показа един свят, видян от високо и прозрян в неговата цялостност и сложност. Усещането за шир, визията за необятното и необозримото, които тя пресъздаде тогава беше резултат от промяната на гледната точка при изкачването на един връх в Непал през 1997 г. Този път Рада сменя ракурса и ни приближава към сюжетите си, виждаме ги в едър план. В отделните серии се разпознават нейните характерни фигури и образи, които тя оставя, както обикновено, стилизирани и анонимни. Произведенията й впечатляват с финия и деликатен рисунък. Водеща роля в тях има линията, която вибрира, улавя и пресъздава най-леките усещания.

За Рада Цанкова всичко е едно постоянно движение на откриване и преоткриване, на преминаване от едно състояние в друго, от видимо към невидимо и обратното.