Малка пластика

28 май - 17 юни 2004

Георги Чапкънов

Изложба
ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ – ЧАП
малка пластика
28 май 2004 

Българският зрител свързва името на Георги Чапкънов -Чапа с повечето монументални скулптури, появили се в последните години на обществени места в София и страната. За по-старото поколение, обаче, той е ненадминат майстор на  малката пластика. Истината е, че е еднакво е добър и в двата вида изяви. Малките му пластики се намират в многобройни частни колекции по света, а големите му скулптури са на различни обществени места и музеи от Европа до Япония. Сред музеите, които притежават негови произведения са Националната художествена галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея  “Пушкин” в Москва,  “Оцокуши-Га-Хара Музей”- Япония, академията “Лалит Кала” в Ню Делхи, музея на открито “Моран” – Южна Корея,  La Blade de Seprai  в  Швейцария, колекция “Петер Лудвиг”- Германия, Музей Moutier – Швейцария.

Носител е на много награди, между които  Първа награда за скулптура на СБХ- 1977,1979,1986, Наградата на Музея на открито “Хаконе” на името на Роден- Япония, Гран При на Музея на открито “Хаконе” на името на Хенри Мур- Япония,  Наградата за скулптура от Триеналето на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.,  “Сулмона”- награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г., Гран При в Париж- 2002 г.

Чапа е автор на портрети на едни от най-изтъкнатите личности на съвременна България, на медали, монети и е съавтор на националния герб на Република България. Има над 30 самостоятелни изложби по целия свят.

С настоящата изложба на Георги Чапкънов се открива галерия “Ракурси”. Изложбата представя малка пластика и за пръв път – рисунки, графики и живопис. Авторът съчетава класически и съвременни сюжети. Изложените произведения засягат митологични и библейски теми; голяма част от показаните скулптури и рисунки са на любимата му еротична тема.