ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН и РАДОИЛ СЕРАФИМОВ

15 септември 2014

Радоил Серафимов

Носителят на наградата на Фондация „Едмонд Демирджиян“ за обещаващо развитие и посветеност на изкуството за 2014 г. е Радоил Серафимов.

Изборът на младия художник беше направен от жури в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов.

Радоил Серафимов е роден през 1988 г. в Габрово. Учи в Средното художествено училище за приложни изкуства в град Трявна, специалност Иконопис. Завършва Живопис във Великотърновски Университет-„Св. Св.Кирил и Методий“. Участва в национални и регионални изложби. Самостоятелна изложба в галерия „Орловска” 10, Габрово през 2013 г. Избран от жури за участие в изложбата „Младото изкуство като обект на желание“ през 2014 г. в галерия „Ракурси“.

Картините на Радоил Серафимов се отличават с остра наблюдателност и засилено чувство за цвят. Вдъхновени от заобикалящата действителност, композициите разкриват различна гледна точка. Изчистени от подробности и детайли, те показват живота в неговата тотална урбанизираност. Минимализмът на места се смесва с усещането за комикс, което предава още едно измерение на творбите. Това е първата самостоятелна изложба на Радоил Серафимов в София.