ДИМИТЪР ГЕНЧЕВ и ЕЛЕОНОРА ТЕРЗИЕВА – живопис

4 - 18 юни 2019

ДИМИТЪР ГЕНЧЕВ и ЕЛЕОНОРА ТЕРЗИЕВА

Изложба
ДИМИТЪР ГЕНЧЕВ
               и
ЕЛЕОНОРА ТЕРЗИЕВА
4 – 18 юни 2019

Галерия „Ракурси“ представя изложба на двама млади автори, работещи в класическата техника на живописта – Димитър Генчев и Елеонора Терзиева. Вниманието на единия е насочено към индустриалния пейзаж, а на другия – към живата природа.

Димитър Генчев е силно привлечен от странната красота на изоставени индустриални сгради с тяхната уникална архитектура, богати визуални елементи и загадъчна атмосфера. Пресъздадени през особения поглед на художника, те хвърлят интересна светлина към отминали епохи. Авторът е привлечен от монументалния им размер, визуалната сила, която притежават и чистите им геометрични форми. Една от най-важните характеристики на тези обекти, е тяхната загадъчната атмосфера. Драматичната светлина, избелелите цветове и хаотично разпръснати машинни части превръщат фабриките в загадъчни, мистериозни места. Контрастът е това, което ги прави изключително фотогенични и екзотични модели. „Бъркотията от механични части, гигантски, ръждясали машини, големи зали с голо осветление, мръсотията от масла и миризмата на химикали е визуален празник, който бързам да запечатам в момента, в който го видя. Чувствам се като изследовател, който търси всяко скрито пространство в халето за перфектния обект за рисуване. Светлината, която се промъква през прашните прозорци и пада върху натрупаната боя по стените, разнообразието от структури, цветове и форми, ми напомня симфония. Разрушителната сила на времето и природата са унищожили обичайната скука на тези места“, казва авторът.

Елеонора Терзиева представя серия от картини, създадени под влияние на смесените й емоции след посещения на аквариуми и зоологически градини.
Нейното внимание е привлечено от рязкото противопоставяне на магическото, ефирно и чисто присъствие на заключената природа, подготвена като „атракция“ за наблюдателя, „прожектирана“ зад витрина с бутафорен декор. Истински животи, красиви за съзерцаване затворници за човека, който фотографира, крещи, блъска, забавлява се или се отегчава от създадения между стените природен микро свят.
„Търся разнообразие в мащабирането на картините – казва художничката. А за да подсиля контраста между обектите на моето внимание, използвам различни живописни техники – пастьозна и експресивна живопис при създаването на човека и равната и лека техника на аерографа в изобразяването на аквариумите“. Същата техника на аерографа авторката използва и в другия цикъл от картини, които представя в изложбата. Те са свързани със „вътрешния пейзаж“, оформен от явлението „плаващи мътнини“ в окото на човек, който авторката изважда на преден план над реалния пейзаж. „Използвам това като един строго специфичен, личен „подпис“ над външния пейзаж, който само аз бих могла да видя точно по този начин. Така идеята за „вътрешен“ пейзаж придобива един буквален смисъл и оставя една валидна само за моя поглед конкретно следа.“