„Графика“

10 - 28 февруари 2015

ДИМИТЪР  ТРЕНДАФИЛОВ

Изложба
ДИМИТЪР  ТРЕНДАФИЛОВ
10 – 28 февруари

Новата серия от графики на Димитър Трендафилов заслужава специално и съсредоточено гледане. Защото в тези дълбоки дървени рамки се крие визуално съдържание, което е много повече, отколкото среща на цветове и форми, които могат да имат украсителна функция върху стената. И друг път съм писал, че това е автор, чието творчество върви по тънкото острие между абстракцията и сюрреализма. Между опитът почерпен от натурата и уроците на цялото абстрактно изкуство на ХХ век. От друга страна Димитър Трендафилов е опитен и изключителен преподавател по калиграфия и определено това е ключов момент в разбирането на неговото творчество. Макар и невидимо, калиграфската лекота и едновременна вътрешна съсредоточеност имат много общо с изграждането на пространството и на тази поредна графична серия.
Така тези графични листове на Димитър Трендафилов са комбинация от непосредствена импровизация и огромен товар от визуален опит и знания. Те са едновременно сдържани и експресивни, показват умишлени препратки към Кандински и Миро, а цялостното им въздействие е подчертано лирично. В комбинацията от ръчно и компютърно генериран образ той постига сложна и същевременно лаконична композиция. Цветността на тези работи е отделен момент. Рядко се среща толкова внимателно търсен колорит, постигнат не единствено на екрана на компютъра, а който е постигнат както от ръчната подготовка на хартията, така и от технологията на печатната техника.“

Свилен Стефанов

Биография:

Роден: 1937 в Бургас.

Образование:

1965 Завършва „Илюстрация“ в  Националната художествена академия, София в класа на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент.
От 1989 г. е професор по шрифт и калиграфия в Националната художествената академия в София.
От 1970 г. е член на СБХ.

Работи в областта на графиката и калиграфията. Автор е на множество запазени шрифтове, сред които два запазени телевизионни шрифта. Автор е на графичния дизайн на множество книги и телевизионни предавания. В последните десет години излага литография и сериграфия.

Изнасял е лекции и демонстрации в много европейски градове, във Великотърновския университет, Нов български университет, Техническия университет в София, факултета на  Fine Marmara University, Истанбул,  Isik University, Истанбул и др.

Имал е участия в много колективни изложби и биеналета в България и Европа, в Есенния салон в Париж и др.
Негови работи са притежание на частни колекции в България, Турция, Русия, САЩ, Германия, Франция, Чехия, и Словакия.

Избрани самостоятелни изложби:
2014 – Галерия „Ава“, Бургас
2013 – Галерия „Дега“, София
2013 – Галерия „Средец“, Министерство на културата
2012 – Галерия „Академия“, София
2011 – Галерия „Ведарт“, София
2011 – Галерия на университета „Коджаели“, Измит, Турция
2010 – Галерия „Утопия платформ“, Истанбул
2008 – Галерия „Имоген“, Истанбул
2008 – Галерия за чуждестранно изкуство, София
2005 – Френски културен институт, София
2003 – Галерия „Арт 36“, София
2001 – Галерия „Папазов“, Пловдив
2000 – Галерия „111“, Варна
1999 – Галерия „Ведарт“, София
1994 – Музей на буквите, Прага
1992 – Галерия 55, Малмьо
1988 – Съюз на българските писатели, София

Награди:

Носител е на наградата за шрифт и калиграфия „Александър Жендов;
Награда на Шведската кралска академия и др.