Варвара – Китай северният склон на полуострова

11 - 14 май 2021

Андрей Кулев

Изложба
„Варвара – Китай
северният склон на полуострова”
АНДРЕЙ КУЛЕВ
11 – 14 май 2021
Галерия „Ракурси“ представя изложбата на Андрей Кулев „Варвара – Китай
северният склон на полуострова” с куратор Мариета Ценова.
„Малка зимна приказка.
Снегът е покрил всичко. Превърнал го е в бял лист. Скрил е света в приказка. В история за приятелство, храброст, грижовност, оцеляване. Като сънища с бели пейзажи, от които излизаш неусетно пораснал и помъдрял … Тушът попива в оризовата хартия и застива в силуети с кристални контури. Оставяш снежинките да падат по лицето ти. Пропускаш вятъра, свиваш очи и се оглеждаш за някого, който споделя света с теб. Рисунките на Андрей Кулев не могат да те оставят безразличен. На пръв поглед монохромни, те предизвикват цветове във въображението. Въвличат те в космоса на герои, които са извън времето, извън средата ни, разпознаваеми, но и далечни. Майсторски композирани, те крият драматургични сюжети. Залагат драматични истории, които ти неволно дописваш. Провокирани от старата китайска техника на рисуване с туш върху ръчно изработена хартия, рисунките на пръв поглед са статични. Но те носят едновременно енергията на статичността на уловения миг. Като пра-форма на съвременната анимация. Погледнете една, после втора, после три последователно. Посланията им винаги са доброта, съпричастност, благородство. Споделеното живеене с малките уроци, малките празници, скритите удоволствия във всекидневните ритуали.
Рисунките те оставят сам с мислите ти и отново и отново разбираш, че трябва да правиш всичко с любов. Дори когато е непосилно, или надеждата е отлетяла като последното листо от короната на единствено дърво. Северът винаги е бил по-труден, по-оскъден, по-суров. Но и по-чист и по-искрен. А в “северния” минимализъм на Андрей Кулев е необикновено топло и щедро за всеки.“

Мариета Ценова

АНДРЕЙ КУЛЕВ е режисьор, сценарист и художник. Роден в София. Завършва Гимназията за изящни изкуства и Националната академия за театрално и филмово изкуство с магистърска степен по кинорежисура. От 1996 г. създава два късометражни игрални филма и редица анимационни, които участват и печелят награди на международни кино фестивали. В последните години се изявява и в документално кино. През 2005 поставя пиесата „Нощта на Хелвер“ от Ингмар Вилкист в Национален Театър „Иван Вазов“. Илюстратор и дизайнер на книги и списания. От 1990 участва в редица общи изложби в България и по света. През 2016 е гост професор по анимация в Чангчун, Китай и през 2018 показва първата акварелна изложба от цикъл “Варвара – Китай – четирите посоки на света” в София. Неговият филм Santiago, създаден в колаборация с Ася Кованова, печели наградата Златен Ритон 2020 г., наградата за най-добър късометражен филм на Sofia Film Fest 2021 и номинация за най-добър филм 2021 IRISH ANIMATION AWARDS.