„Акварелни спомени“

5 април 2005

Изложба
„Акварелни спомени“
ИВАН ЦОНЕВ
5 – 19 април 2005

Художникът е роден през 1928 г. в Шумен.

През 1954 г. завършва архитектура в София и през цялата си творческа дейност работи като театрален художник.

Създал е сценографията на над 250 постановки. Осъществил е 49 гастроли в чужбина – Германия, Полша, Русия, Унгария, Чехия, Югославия и др.

Има многобройни участия в международни изложби и във всички национални изложби на сценографията, откъдето е получавал награди за високи постижения. Сред наградите, чиито носител е, са: Награда за сценография на I, II, III и IV национален преглед на куклените театри – София, Наградата за сценография на Съюза на артистите в България през 1976 г. и 1978 г. Наградата за сценография на Съюза на българските художници – 1977 г. Първа награда за сценография на Международния фестивал “Златният делфин” – 1975 и 1978 г. и др.

“Акварелни спомени” в галерия “Ракурси” е VI -та самостоятелна изложба на автора и представя акварели, създадени през миналото лято. Творбите са наситени със светлина и излъчват особена простота и хармония. Според автора, в изкуството впечатленията и емоциите трябва да се изливат спонтанно, още в мига на докосването. Това се улавя и в произведенията му,  допълнено от усещането за едно философско и умиротворено виждане на света.