Галерия Ракурси представя изложба живопис на Елица Баръмова – Барамó

НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА – ВЕРТЕКС

Изложбата включва 21 композиции, смесена техника – акрил и пастел върху хартия или платно, създадени през последните две години. Те са част от дългогодишния проект „Седиментен процес“ , от който изложбата в галерия „Ракурси“ е 5-та фаза. Седиментен процес е визуален език със собствен синтаксис и се основава на математическа логика и линейна перспектива. Той пресъздава усещането за движение и посланието за естетика на бавното движение – етична възможност за наблюдение на фазата на отклонение.

 Птицата се рее нависоко,
опъната е струната на въжето
към дълбока котва. 

Авторката би описала настоящите композиции като „конкретна абстракция“ и „абстрактни образи“. Това преднамерено противоречие е творчески подход за възвръщане на изначалната цялост между полярни понятия /и маркиране на диалектическата права, върху чийто полюси лежат те/. В творбите са заложени разпознаваеми детайли /в различен мащаб/, като връзките между тях са абстрактни, за да създадат нов контекст.

Точката Вертекс е най-висока по смисъла на възприятие в условия на гравитация. Извън този контекст, да кажем в ноосферата, където битува абсолютът, най- високата точка може да се възприема като най-дълбоката точка, нашата Монада, нетленната искра. Движението в посока навътре е свързано със себепознанието. А именно духовното усилие да наблюдаваш себе си в перспектива /а не в миналото, което в по- регионален смисъл е част от българската народопсихология/. Относително Вертекс може да се възприеме като възходящо движение на духа в рамките на тялото и движение на тялото в рамките на личната фантазия и  духовен етап.

Вертекс е мястото, където се срещат посоките. Повратна точка, връх. Това би могла да е нулевата координата, точката на взаимодействие в диалектическата права. Биполярните понятия се задвижват, за да се срещнат и да образуват фасетирана цялост в звезден прах.

                                                                                                                                                   Елица Баръмова –  Барамó 

Елица Баръмова – БАРАМÓ живее и твори в София. Прекарва ранните детски години в Куба със семейството си. Барамó получава първите уроци по рисуване от баща си. Завършва НХА, София, "Илюстрация и графичен дизайн" - магистърска степен през 2001 г.

Скейските порти /Палиндром/

„Ако пристъпиш тези порти, променяш света си. Могъщество, тайна, сакралност, неразрушимост и божествена симетрия.“

Главните порти на Троя – Скейските порти, са описани от Омир. Те са метафоричната граница между два свята – война и мир, дом и път, знание и незнание, истина и лъжа, в крайна сметка – живот и смърт. Те са толкова внушителни, могъщи и изящни, че няма как да не разбереш, че са строени от богове /Аполон е един от защитниците на Троя и строител на портите/.Пред тях Хектор се прощава с Андромаха, влиза Троянският кон (той е вкаран оттам, където хора са помагали на боговете при строежа, другото е било неразрушимо), може би Орфей губи Евридика при тях…“ /Г. Малинов/ А ние преоткриваме съвременния европейски архетип, базиран на гръцките митове…

 

„Огледални образи“

Естетиката на симетрията в природата и симетрията на отражението представляват симетрия в силовите линии. Търсенето на симетрия би могло да е творчески акт, ако се осъзнае привидната рамка на известния отговор – тя е част от концептуалната естетика, в която рациото е повтарящ се етап след включването на интуицията и чистото въображение. В композицията е променена логиката на отражението /с препратка извън физическия феномен/, в посока на идеята за субективно отражение в очите на другите. Отраженията /а не самите фигури/са с подсилена пространствена материалност, като се отделят барелефно от живописната повърхност и подсилват скулптурното начало на изобразителната ми концепция.

„Раковината на гълъба“

Засяга темата за абсурда на войната. Нещо като мантра за мир и разум, като войнстващ пацифизъм, като адресите на еднозначния символ на гълъба.

Птицата се рее нависоко,
опъната е струната на въжето
към дълбока котва.

Съвместявам символите на гълъба, раковината и непотребната каска. /Всъщност е потребна – от нея е станало гнездо. Станала е метафора на прочутия израз – Да изковем от мечовете плугове./Раковината като Ванитас символ*****, напомнянето, че всички сме смъртни, минаваме през един общ портал. Тази перспектива подсилва абсурда на нарушения мир. В композицията двете обиталища на гълъба са раковината и захвърлената каска с гнездото вътре. Раковината се движи по дъното на океана на световната памет с „предавка“, конструирана от гледни точки – на реалната и писаната история. Прекъснатият полет на мира запраща гълъба в сините дълбини, за да има шанс да полети отново.

 

Семейство по италианскипроект „Архитекта“, концептуален текст
… за семейната среда, в която разговорът е уютна стая от думи, където се случва чудото на близостта.

Всички членове на семейството присъстват в звуковата картина като мегафони, самостоятелно стоящи – всеки със собствен глас.  Ако заговорят едновременно, е по-добре “мелодията” да е еднаква; ако не е – разговорът става монолог…

• Изложби [избрани]:
музей на Гропиус – Алфелд/ ФРГ
галерия "Alte Feuerwache" – Гьотинген/ ФРГ
Вила Mohr – Мюнхен/ ФРГ
Български културен институт – Берлин/ ФРГ и Будапеща / Унгария
Шипка 6, София; Künstlerhaus – Гьотинген/ ФРГ
Участие в международни проекти:
2021 - XI симпозиум Замък Папенхайм/ Унгария; 2021– галерия Соня Монти, Париж/ Франция [изложба на съвременно европейско изкуство]; от 2020 - арт директор на фондация HINSA [международен арт проект], цялостна дизайнерска концепция; 2019 Art Fair West – Норуич/ Англия; 2018 “Armory artweeks“- Ню Йорк/ САЩ; 2017 Art Basel, Artbox Project; 2016 проект „Art meets History“, Гримберген - Брюксел/ Белгия [изложба "Класически модернизъм и съвременно изкуство"], Musée des Beaux Arts / Отава, Канада
• Награди: [за проекти] 2021, 2022 – Национален фонд "Култура", 2020 - Столична община [арт-филм „Споделени пространства“]; 2020 - награда за стенопис - проект RAL Indoor Murals, CODAworx- Филаделфия / САЩ; 2020, 2021 - abstract contest [a] cube contemporary - София; 2008 Symposium EUropas Mitte - Фулда / ФРГ [национален представител]; 2005 награда за живопис Rolf Broenstrup - Хановер/ ФРГ; 2003 Награда за живопис - Лаатцен, Хановер/ ФРГ; 2001 IV-ти Франкофонски игри, Отава / Канада [нац. представител, раздел Живопис]; концепция за лого-редизайн за участието на Б-я в фестивала "Europalia -2002" / Белгия.

"Най-високата точка Вертекс може да е друга гледна точка, вдъхновението да вдъхновяваш, радост от осъзнаването на настоящия момент, стремеж без патетика, желанието да се повдигнеш на пръсти, смелостта да посегнеш, към това, което харесваш… точния момент, перфектния тайминг, липсата на малодушие, независимо от обстоятелствата“