Изложба

  „Издигането- El Aumento – The Expand“
  Валентин Бакърджиев

               19 септември – 7 октомври 2023       

 

Изложбата „Издигането – El Aumento – The Expand“ на Валентин Бакърджиев е провокирана от личните търсения на автора, свързани с изследването на творческото вдъхновение. Представените произведения са създадени от „старите“ му живописни платна, които той превръща в нови творби, посредством тяхното физическо нарязване. След това тези парчетата са съединени отново като пъзел. Валентин Бакърджиев създава от двуизмерното платно триизмерни обекти на основата на пирамидата и така „новите“ му работи се издигат преносно и буквално. Мултиплицирани, тези пирамиди засилват усещането за вибрацията на творбите. В същото време в тях все още могат да се разпознаят части от старите платна – око, ръка, лице, но конструирани по нов начин и носещи ново значение, за едно различно наслагване на истории, преподредени, като хармонична мозайка и препращащи зрителя към нови пътешествия.

Куратор Мила Старейшинка – Ангелова

Валентин Бакърджиев

Творчески процес на създаване на произведенията.

Валентин Бакърджиев е роден в България. Житейският и творческият му път тръгват от Сливен, където завършва Художествената гимназия „Димитър Добрович“. След това живее и твори в Доминиканската Република и Италия. От 15 години живее и работи в Амстердам. Валентин Бакърджиев има самостоятелни и участия в групови изложби в Париж, Амстердам, Женева, Шанхай, Милано и Чикаго. Това е негова четвърта самостоятелна изложба в България за последните две години. През 2023 година той представи и проекта си “Индиго“ в Държавен културен институт към Министъра на външните работя.
Част от последните му участия в различни международни форуми са:
Le Grand Bleu “Planet Nine - The Missing Planet” избран за участие в The 7th Riga International Triennial Tradition & Innovation: QUO VADIS, през лятото на 2023.
Le Grand Bleu “d’Earth” избран за участие в International Biennial for Paper Fiber Art, Earth Speak: Giving Voice to Paper 2023/24 At the National Taiwan Craft Research and Development Institute NTCRI, Нантоу, Тайван. И изложбата "THE POWER", Alina Art Foundation в Торино, Италия, планирана за есента на 2023.

“През 2016 започнах работа по този устойчив проект, идеята за него дойде от убеждението ми, че фигуративната живопис, която създавах, вече не отговарят на творческите ми търсения. Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно такова, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“