Изложба
„Изборът II“
Атанас Атанасов – Лилияна Александрова
Петринел Гочев  – Димитър Спасов
Явора Петрова – Рада Пилюшка
6 – 22 юли 2023

Галерия Ракурси представя второ издание на изложбата „Изборът“, продължение на тази от 2012 г., на която утвърдени автори представят млади, превлекли тяхното внимание и интерес творци.

Творбите на младите Лилияна Александрова, Димитър Спасов и Рада Пилюшка са изложени редом с тези на Атанас Атанасов, Петринел Гочев и Явора Петрова.
Изложбата маркира най-интересното, избрано от известните автори, в областта на живописта, скулптурата и рисунката.

Атанас Атанасов

Лилияна Александрова

Образование:
2023,НХА, Бакалавър Живопис
2017,9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“

Участия в изложби:
2020 – Галерия “Арт36” – Изложба “Малък формат”
2022 – Дружество на художниците Бургас – Млади Автори 2022
2022 – Национална изложба „Акварел“ 2022г. на името на Ненко Токмакчиев, БХГ „Петко Задгорски“, Бургас
2022 – II Интернационален младежки фестивал на акварела – Галерия Капана, Пловдив 2023 – Галерия „Слон“ – Изложба „Голото тяло в творчеството на художника жена“ 2023 – Културно Пространство Бубина – The artist at play vol.1 – Water
2023 – Дружество на художниците Бургас – Млади Автори 2023

Атанас Атанасов представя Лилияна Александрова. „Защо избрах Лили за тази изложба? Може би, защото тя е изключение от правилото, че младите художници са все още неориентирани и неуверени. Тя иска да прави нещата, такива, каквито са. Тя отива по-далеч от повърхностното фотографско наподобяване и упорито преследва формата и пластиката със сдържан цвят. Не се страхува от ретроградност, защото знае, че майсторството не може да бъде ретро.“ Лилияна показва рисунки, в които чрез продължително изследване на изсъхнали цветя размишлява върху теми като преходността, красотата и смъртта. „Ефимерността е присъща на всяко явление в нашия живот, както и на самите нас. Като смъртни същества, често се съпротивляваме на тази идея и се боим от нея.

За мен има безпределна изящност в тези сухи цветя и те символизират красотата на това да изживееш живота си без съпротивление срещу естествения ритъм на разцъфване и повяхване. Приемайки тази особеност на нашето съществуване става много по-лесно да приемем и идеята за смъртта, която е част от този естествен процес. Във всеки етап от съществуването може да се открие красота, стига да притихнем в себе си и да си позволим да я забележим“, казва младата художничка.

Петринел Гочев

Димитър Спасов

Роден през 2002 г. в София, България. През 2020 г. завършва Националното училище за изящни изкуства в София със специалност скулптура. Неговите широки интереси и желание за експериментиране го водят до сегашното му поприще – анимацията  киното, в момента учи в „The University of Dundee“, Шотландия.

Петринел Гочев представя Димитър Спасов. Художникът представя скулптурна фигура на ангел и казва за нея: „Въпреки, че е сътворен от кал, също както скулптурата, човекът се различава от неодухотворената форма с това, че е по образ и подобие на своя Създател. Той е надарен със способността да създава и да има своя собствена свободна воля, което го прави независимо същество, отговорно за всички свои постъпки и избори, подобно на Бога. Ангелите, от друга страна са тези безплътни създания, които трябва да служат вярно на своя Творец. Те също имат собствената воля  да вземат независими решения, но с разликата, че не могат да създават, а само да изпълняват.

В творбата ми е изобразена фигура на ангел в крачка, решен на своят избор да стане човек. Ангелът е просто изпълнител и верен служител, всичко знаещ  безплътен дух, който също е творение и създание, не е изначално съществуващ. Бидейки неспособен да твори, да чувства той изпитва копнеж към непознатото, любопитен е да узнае какво е да бъдеш човек. Ангелът е способен да вземе това решение, но както при всеки важен избор в нашия живот, е необходимо да пожертваме или да се откажем доброволно от нещо с подбудата, че правим правилното решение, така и Ангелът трябва да направи своята жертва. Той трябва съзнателно да се откаже от своята безсмъртна природа.“

Явора Петрова

Рада Пилюшка
Образование:
Московска Държавна Художествена Академия „В. И. Суриков“ гр. Москва – 2006 – 2007г.,
Национална Художествена Академия, гр. София – 2008 – 2013г., специалност „живопис“ в ателието на проф. Валентин Колев
Участия в изложби, конкурси и пленери:
2022 г. 8 – 20 октомври – самостоятелна изложба „Съзвучие“, Сити Марк Арт Център, гр. София;
2022 г. 18 – 28 юли – самостоятелна изложба „Стълбата“, галерия „Дебют“, гр. София;
2015г. април – Обща изложба „Малък формат“, галерия „Дега“, гр. София;
2012г. юни – Самостоятелна изложба „Рисунки“, галерия „Арт36“, гр. София;
2012г. април – Награда в конкурс на д-р Кънев по живопис, рисуване и композиция;
2012г. май – първа награда в раздел „Свободна рисунка“ от конкурс „Рисунката“ на НХА;
2011г. юли – Участие и изложби в Международен фестивал на младите в изкуството „VIA PONTICA“, гр. Балчик;
2011г. юли – Обща изложба на дипломираните бакалаври от НХА, галерия „Шипка 6“, гр. София;

 

Явора Петрова представя Рада Пилюшка. „Избрах Рада заради многото общи неща, които ни свързват. Поетичното отношение към живота, нейната дълбока почтеност в изкуството. Тя владее рисунъка на човешката фигура и се изразява  чрез нея в картините си. Рада често работи по литературни текстове.  В случая тя участва с работи по Ф.М. Достоевски“. Рада Пилюшка изобразява човешката фигура като символ, който носи информация за духовния свят на човека, за многопластовите му вътрешни състояния и стремежи. При това отпадат фактори като времеви и пространствени измерения, за да се трансформира в стилизиран емоционално-изразителен смислов елемент.

Атанас Атанасов

„Прозорецът“
темпера/дърво
80/94 см

Лилияна Александрова

акварел/хартия,
40/40 см

Петринел Гочев

„Саломе“
керамика
80/40/40 см

Димитър Спасов

„Ангел“
гипс, метал, алуминий
198 /210/ 110 см

Явора Петрова

„Вишнева градина“
рисунка с въглен, молив, лави, сангин, акрил 70/100 см

Рада Пилюшка

„Надежда“,
смесена техника/хартия
50/70 см