Василена Ганковска е родена в Троян. От 2001 г. живее във Виена и София, където работи като художник и куратор на изложби и проекти.
Дипломира се в Академията за изобразителни изкуства във Виена и завършва магистратура в НХА София. Реализира многобройни изложби, всред които проекти във Виена, Москва, София, Лос Анджелес и Цюрих, като например проект, част от резидентната програма на Австрийското федерално правителство в ЦТИ Фабрика, в Москва (2018), участие в изложбата “Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея” (СГХГ, 2017), изложби в галерия Hilger NEXT (Виена, 2016) и Български културен институт “Дом Витгенщайн през 2015 г.

www.vasilenagankovska.com
www.instagram.com/gankovska

Работата ми като художник се състои в разходки из града, снимане, живопис и рисунки. Писането за градското пространство, както и на политически теми, свързани с изкуството, ме съпровожда в тези занимания. Политическите и социални процеси, както и други теми от всекидневието са често скрити зад структури, архитектурата или купчини от цветове. В моите произведения аз се опитвам да им придам художествена форма.

 

“Оцветена структура”(в кафяво),масл.бои/платно,               “Без заглавие (М. Дел)”, масл.бои/платно, 110/160 см., 2010
120/80 см., 2017

Всички права запазени Rakursi.com