Геоложки пулс

27 март 2014

Общи проекти

Геоложки пулс

DSC04388_res

Проект

Геоложки пулс

Галерия „Ракурси” представя проекта на Йонко Иван „Геоложки пулс”- зона “Апокалипсис” на 27 март 2014 
“Геоложки пулс” е уникален проект, разкриващ връзката между геология и живопис. Йонко Иван развива
уникално концепция за зараждането на световните цивилизации.

Енергиите на природата оказват силно въздействие върху нашите тела и емоции. Зараждайки се дълбоко в земните недра те се движат към повърхността, променяйки своята сила и интензивност, повлияна от различната хомогенност на пластовете. Причината за това е водата. Тя е единствената материя, която се движи свободно. Водата разтваря химически съединения, пренася материя от едно място на друго, създавайки уникална среда, в която земни енергии проникват по различен начин, помага да се създават области с енергийни лъчи, конкретни за всеки регион на повърхността и оформянето на всяка област от планетата по различен начин.

По време на събитието в галерия „Ракурси” ще бъдат представени творби на Йона Тукусер и Йонко Иван. Това са произведения от колекцията за разпродажба, предназначена да набира средства, необходими за пътуваща по света музейна експозиция с образователна цел, относно геоложката културология.
Проектът обхваща различни зони. Представената в галерия „Ракурси“ зона е „Апокалипсис“ разкриват връзките на човека с геологията, със земните енергии и творческия процес. Идеята на автора е покана за размисъл в непринудената и творческа атмосфера на галерията. Зрителите ще имат възможност по-късно през май, по време на музейна експозиция, да вземат участие в кръгла маса, за разглеждане на екологични проблеми, като се вниква в дълбочината, на нано ниво, по нов начин. Дискусията ще се осъществи в реално време, със студенти от Нов български университет и Националната Художествена академия. Те ще бъдат включени в кадри от филм за БТВ, на кинематографиста Георги Тошев.
Събитието се организира от Фондация за изобразителен синтез, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Регионалния исторически музей – Стара Загора.