Хора

18 май - 1 юни 2021

Антония Ангелова

Изложба
„ХОРА“
АНТОНИЯ АНГЕЛОВА
18 май – 1 юни 2021

Галерия „Ракурси“ представя изложбата „ХОРА“, рисунки върху платно и камък на Антония Ангелова.
„Това е скулптурен проект, върху който работя от 2003 година. Тогава бях студент в художествената академия, казва авторката.
Идеята за „Хора“ е насочена към ландшафтни пространства. Монументални скулптурни композиции, които въплъщават българските културни традиции.
За мен изработване и рисуване на човешка фигура винаги е било приятно и вълнуващо. Затова и нагласата към хората ми е толкова близка.
През годините съм изработила много скици, проекти, картини, пластики и рисунки от цикъла „Хора“. Една малка част от тях, изработени тази година, ще оформят изложбата.
Първоначално се вдъхнових от старите български облекла. Традиционната народна носия в цялото й великолепие и разнообразие. Красотата и цветовете, съчетани с танците, обичаите, хората и музиката. Сега съм пленена от изкуството на българската шевица и смятам, че тя съдържа в себе си вечността на душата. Шевицата е много повече от разноцветни конци, изобразяващи геометрични фигури и вниквайки дълбоко в същността й, усещаме как са вплетени нишките на живота.
Ползвам символиката на старите установени модели, шевици, накити и орнаменти от различните носии, когато създавам скици, картини, композиции или скулптура от произведенията „Хора“. Правя ги с безусловна любов и абсолютна отдаденост“.
Израснала в Родопите, авторката носи специфичното усещане за автентичност на хората и духа, което насища произведенията, които създава. За нея проф. Емил Попов казва: „Антония Ангелова не може да бъде вместена в каквито и да е естетически определения. Тя се отдава спонтанно и силно с талант и любов на своето изкуство. Тя е от най-редките млади художници, които се вглеждат дълбоко в елементите от фолклора, в лица, фигури на хора и животни, пейзажи, за да ги превърне в обект на своите творби“.