„Самооцеляване“

19 ноември 2010

Изложба                
“Самооцеляване“     
ХРИСТО КЪРДЖИЛОВ   
живопис 

С тази изложба Христо Кърджилов развива заложената от предишното му представяне в галерия „Ракурси“ идея за подновения реализъм, пронизан от „просветен“ и осмислен от съвремието мистицизъм. Освен представянето пред публика, сегашната експозиция е натоварена с благородната задача да предостави възможност за издаването на новите книги на автора.

„Тази изложба е особена не само защото е „компресирана” като време (19.11. – 29.11.), а защото е част от един общ процес, обединяващ картината и словото. Не става дума за илюстративното умение, приложено към текста, а за естествено преливане на две изкуства, за смесване на изворите, които после потичат в една посока.

Както годината има сезони, така и пътят на творчеството спира не да прекъсне, а да продължи движението си, като сменя езика на израза. Така понякога се доверява ту на първенството на приказката, ту на изображението, които еднакво дават материалност на гласовете, които пътуват из въздуха и нашепват своите фантазии.

Тази изложба е особена и защото търси нови форми за оцеляване на родното ни изкуство. Това за жалост поставя и екзистенциални въпроси, пряко обвързани с битието на самия артист. Всички институции (най – вече културните) са затръшнали вратите си, които се отварят само отвътре, за да влязат единствено многобройните чиновници.

Тази изложба е особена, защото има за цел да не „изпусне” от ритъм усилията на автора, който си позволява да пресича условните граници между различните изкуства.

И накрая – тази изложба е особена, защото предлага картини, които трябва да родят книги, защото предлага картини, чиято пазарна реализация ще обезпечи излизането на бял свят на две нови книги, продължили първия му опит с разказите „Котки в квартал страх“.

Искам специално да благодаря на г-жа Румяна Йонева и на г-жа Росица Чушева за благородния им жест да ми предоставят пространството на галерия „Ракурси” в момент на динамичен сезон с предварително организирана програма на тяхната дейност. Приемам го като отношение не толкова към моето изкуство, а като дълбока загриженост към сегашната ситуация, свързана с на нашата култура.“

Христо Кърджилов

Биография:

Роден: 1952 г. в София

Образование:

1978 – Художествената академия в София, специалност „Илюстрация и оформяне на книгата“.
До 1982 – работи в областта на илюстрацията и оформянето на книгата.
1978 – участва в основаването на първото в България списание за комикси – “ДЪГА”.

От 1982  – работи предимно в областта на графиката, акварела , рисунката и живописта. Графичните му техники включват суха игла, литография и сериграфия.
Участва в  почти всички издания на най-престижните графични биеналета в света.

НАГРАДИ

2006 – Награда за рисунка, София
2001 – Първа награда на III Международно биенале на графиката – София
1997 – Голямата награда на IX Международно биенале на графиката – Варна 98
1995 – Първа награда на VIII Международно биенале на графиката – Варна 95
1993 – втора награда на II Международно биенале на графиката – Дьор, Унгария
1993 – награда за графика, Кюстендил
1991 – награда на асоциацията “Арт Диалог”, Париж, на VI Международно биенале на графиката – Варна 91
1990 – награда на журито на XVII салон – Вил дьо Вилньов ла Гарен, Франция
1989 – награда за графика, София
1988 – награда за илюстрация, София
1988 – награда за графика, София
1985 – награда за сатирична графика на Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово 85
1985 – награда за графика, София
1984 – награда за илюстрация, София