„Риби и русалки“

9 декември 2005 - 5 януари 2006

Валентин Ангелов

Изложба
„Риби и русалки“
ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ и ПЕТКО АРНАУДОВ

9 декември 2005 – 5 януари 2006 

В основата на изложбата е залегнала древна притча:
След дълго плаване един стар моряк се завърнал у дома. На брега срещнал  рибар и го попитал:
Приятелю, цял живот плувам в морето и все не мога да си отговоря на един въпрос. Ти се храниш от него и може би знаеш отговора. Дали ще ми помогнеш?
Кажи, моряко!
От години се опитвам да разбера русалката риба ли е или жена?
Това е просто, приятелю, зависи колко си гладен!

Двамата художници със средствата на живописта и скулптурата и черпейки с пълни шепи от световното научно наследство правят важни открития относно историята и развитието на Corpus Femina Cauda Piscis.

За своите творби те използват небеизвестните фосили, открити в началото на ХIХ в. от германския изследовател Густав фон Шванц в района на северен Рейн.

Стъпили на тези открития, се обръщат към наскоро откритата мумия в долината на El Amarna, която въпреки лошото й състояние е доказателство за наличието на Corpus Femina Cauda Piscis в древен Египет.

Не бива да се забравя и за филигранната дамска обувка намираща се в замъка Рокслин , пренесена от рицарите – тамплиери от светите места.

Това доказва съществуването на русалки –  Corpus Femina Cauda Piscis, които впоследствие са проходили.

И тук достигаме до най-удивителното откритие. С най-модерните средства на съвременната наука беше разкрит втори пласт от рисунките на Леонардо в известните му дневници. Те съдържат стотици скици на русалки, някои от тях карат колело, други са изобразени в летателни апарати…

С тази скромна изложба, двамата художници се опитват да ни разкажат за всичко това.

Omnus ars imitatio naturae. (Seneca)