Пътуване към Исла Негра

6 - 25 юни 2013

Атанас Хранов

Изложба
„Пътуване към Исла Негра“
АТАНАС ХРАНОВ 

6 – 25 юни 2013

Новата изложба на Атанас Хранов изгражда невидим салон към колекцията от оригинални носове на кораби, събирана от Пабло Неруда по крайбрежията на Европа и Латинска Америка и съхранявана в дома му в Исла Негра.

Традицията да се поставят носови фигури е въведена през 16 век и изчезва с края на епохата на ветроходните кораби. Обикновено изобразяват човек или митично същество.

Върху кораба на Атанас Хранов винаги стои жена, която трябва да преведе мъжа между страховете и сънищата, между островите и копнежите, между виденията и спомените. Различните й имена крият неумиращ дух.

Тази жена първа изплува, но и първа се скрива в мъглата на пътя. Първа напуска родното място, но и първа съзира завръщането.

Винаги с гръб към моряците, тя не престава да ги следи с очи, а бялата следа по вълните е нишката към дома, разгръщана милостиво след тях; вижда миналото и бъдещето, носейки се по вълните на настоящето.

Жена, обичана вечно, защото е обвита от мъгла, вятър и копнеж; съхранява страхове и чертае мечти отвъд хоризонта.

Дори извадена от подвижните пясъци на мъжкото минало, тази жена е готова да разкаже за цялото пътешествие, за целия безотговорен и светъл кураж на скитника.

Александър Секулов