Пряко допълнение

13 май - 7 юни 2022

Изложба
„Пряко допълнение“
Анета Дръгушану – Мариана Маринова
Валентин Ангелов – Христо Йотов
Греди Асса – Михаил Лалов
Васил Стоев – Димитър Петров
Милко Божков – Цветелина Максимова и Росен Кръстев
Николай Янакиев – Пламен Бонев

13 художници със съвместни платна
13 май – 7 юни 2022

Изложбата събира в общ експеримент по идея на Валентин Ангелов, 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две произведения, откъдето и името на изложбата „Пряко допълнение“. Двойките художници са формирани на основата на техните разбирания, ценности, идеи, стилови особености и приятелски отношения.

„И преди сме рисували заедно, но винаги е било по-скоро като игра. Сега за пръв път създаваме подобен общ проект, който представяме пред публика и това е голямо предизвикателство. Тръгнахме от общия ни път през годините, заедно сме учили в художественото училище, в академията, споделяли сме ателиета, пленери, идеи, но сега предизвикателството е различно – да влезеш в света на колегата и да го допълниш, пряко“, разказва Валентин Ангелов.
„Много е важно да намериш баланса, да усетиш другия, за да създадете един бисер, който да покажете на публиката. Да видиш къде започваш ти и как преливаш в другия, как той те разбира, какво променя, какво допълва, пряко или не“, казва Михаил Лалов, в чието ателие са направени част от творбите. Някои автори, които не живеят в един град, като Николай Янакиев и Пламен Бонев, Васил Стоев и Димитър Петров, както и дамската двойка Анета Дръгушану и Мариана Маринова работят от дистанция и разменят работите си по пощата, а Милко Божков и семейството Цветелина и Росен творят във Велико Търново.

Творците не са поставили ограничения пред себе си, с изключение на формàта на творбите – 80/80 см или 90/90 см. „Правиш своята творба и я даваш на своя колега, без да знаеш дали той само ще драсне щрих, дали ще добави къс от своя композиция или ще я промени изцяло“, разказват авторите.
Посетителите на „Ракурси“ ще имат възможност до 7 юни да видят платната.