„Притчи за ангели, паднали ангели и други“

24 април - 5 май 2005

ЕВГЕНИ ВЕЛЕВ

Изложба
Притчи за ангели, паднали ангели и други”
ЕВГЕНИ ВЕЛЕВ
24 април – 8 май 2005

Творбите на Евгени Велев са за доброто и злото, за любовта на хората към Бог, към ближните и враговете, за изкушенията и спасението от тях. Вниманието му е насочено и към обикновени теми от ежедневието и човешките взаимоотношения.
Два въпроса занимават художника в живописен план: за хармонията и връщането към детската рисунка. Представата на художника за хармония не е идеално подредената композиция, а като в джаза – съчетание от спонтанност, импровизация, свобода, висок емоционален градус. Връщането към богатството и откровеността на детската рисунка му помага за постигане на тази хармония.
След изложбата в галерия “Ракурси”, част от произведенията ще бъдат показани в Лондон.

Биография:

Евгени Велев е роден на 23.02.1963 година в с.Долно Спанчево, общ.Петрич. Завършва Художествената гимназия в гр.София.
През 1989 г. се дипломира в специалност Живопис на Националната художествена академия .

Работи  на свободна практика .Участва в общи  и  самостоятелни изложби в София, Сандански, Мелник, Несебър, Флоренция, Рим, Прага, Солун, Братислава, Мюнхен, Регенсбург. Автор е на  монументални пластики и архитектурни решения в градска и природна среда. Работи в областта на графичния дизайн, рекламната и издателска дейност.

Голяма част от картините му се намират в частни колекции и галерии в чужбина: Германия, Англия, Япония, САЩ, Норвегия, Дания, Италия, Холандия, Финландия, Гърция, ОАЕ, Аржентина и др. Участвал е в няколко пленера в страната и чужбина. Семеен с три деца : Мериан, Йоана, Самуил.