Посоки и отражения

2 - 14 декември 2010

Велико Маринчевски

Изложба
„Посоки и отражения“
живопис и графика
ВЕЛИКО МАРИНЧЕВСКИ
2 – 14 декември 2010

Изложбата „Посоки и отражения“ е трета самостоятелна изложба на Велико Маринчевски в галерия „Ракурси“. Изложбите му тук обикновено са след негов творчески престой в чужбина. Така е и с тази. Тя представя живопис и графика, създадени по време на работата му в графичната база Гуанлан, Китай  през 2009 г. и след това. В нея продължават търсенията на художника на съвършените пространства  и хармония. Хармония при срещата между природни форми, живата природа и човек; между посоки и отражения. Отраженията са от особен интерес за автора, затова и ги има във всяка негова работа. Посоки и отражения – възможен избор в търсенето.

За Велико Маринчевски винаги е била най-важна  връзката между природата и човека. В творбите му, независимо дали графични или живописни, се усещат хармония и удоволствието от красотата във всичките й форми. „Силуетите и формите имат своето странно присъствие и отсъствие– едно автентично дзен послание – на живот в красотата на мига, където присъстват симетрията, статиката и ритмиката. В работите му няма фабула, всичко е изведено до ръба на ритуала, изчистено до знак“.

Велико Маринчевски е млад автор, който активно участва със свои графики в международни форуми – биеналета и триеналета на графиката, на които е отличаван с награди. Последният форум, на който над 1000 автори са кандидатствали със свои графики, беше Международното биенале за графика, Ванкувър, Канада – 2010. След селекция бяха допуснати за участие 200 автори, а петима – отличени с награди. С Първа награда беше отличен Велико Маринчевски за работата си „Усещане на природата“. Други награди, които е спечелил са посочени в биографията му по-долу.

Художникът е поканен за участие в Биеналето на графиката в Кремона, Италия през 2011 г.

Велико Маринчевски работи главно в техниките офорт, акватинта и суха игла. Той е изградил характерен почерк – с фин рисунък, деликатна нюансировка и градация на черното на обобщените силуети и форми.