„Пейзажи”

8 - 20 февруари 2016

СВЕТЛОМИР МАРИНОВСКИ

Изложба
„Пейзажи”
СВЕТЛОМИР МАРИНОВСКИ
8 – 20 февруари 2016

За работата си по изложбата авторът казва: „От няколко години работя върху цикъл рисунки и живопис, който нарекох „Обиталища”. Представих четири етапа от него в отделни изложби. Сега преоткривам темата с внимание върху пейзажа. Респектиран съм от необятността на тълкуванията, от отварянето на скрити пътища на свобода.
Възприемам пейзажа като повърхност, чувствителна към всичко, сътворено без ръката на човек, или носещо негов отпечатък. Създателят обитава в нас, ние обитаваме в него, търсейки непрестанно знаците на неговата предметност.
Тук усвоеното пространство не притежава конкретна територия, събитийност или персонаж, с които да бъде свързано. То е празно и от времеви определители.
Изграждам форма, постигната от желанието на въображението или реалността. Тя докосва необичайни пространства или пространства на ежедневието. Среща на органичната красота на природата с архитектурата. Движен от страха да не остане сам и лишен от място, човекът там е защитен.
Приглушената светлина в композициите ми напомня за нещо случило се отдавна, за преминаването и забравата.
Разчитам на носталгията на зрителя по обетована земя, на склонноста за пораждане на нови пространства и значения, на желанието за хармония с реалността.“