Отнесени от времето

4 - 20 ноември 2008

Рада Цанкова

Изложба
“Отнесени от времето”
РАДА ЦАНКОВА
4 – 20 ноември 2008

“Отнесени от времето” се казва новата изложба на Рада Цанкова в галерия “Ракурси”. Въпросът за времето – дали то минава или ние преминаваме през него, е водещ в произведенията на художничката. Темата е вечна и разговорът личен. Разбирането е въпрос на гледна точка, на усещане за света – този, който ни заобикаля и въображаемият. (Въпросът за постоянното откриване и преоткриване, за движението от видимо към невидимо и обратното винаги е занимавал авторката.)
Всеки има своето виждане, философията – нейното, музикантите тяхното. Писателите и художниците го измерват с месеци. Със стотни – спортистите, с векове – историците. Отношението към него може да е дружелюбно – “Имам време” , или негативно – “Губя си времето”, “ Не ми стига времето”. Всеки влага различен смисъл и едва ли дълбоко се замисляме, когато казваме: “по мое време”, “доброто старо време”, има време за всичко”, “крайно време е”, “реално време”, “по всяко време”, “да стигна на време”, “от време на време”, “имало едно време”…
Рада Цанкова е родена в София, но от 1995 г. живее в Париж. Оттогава тя е в неспирно движение между Франция и България – двете й опорни точки, излага и работи и на двете места.