„Опасни игри“

19 октомври - 4 ноември 2017

Чавдар Гюзелев

Изложба
„Опасни игри“
ЧАВДАР ГЮЗЕЛЕВ
19 октомври – 4 ноември 2017
„Чавдар Гюзелев е столичен художник. Това има малко общо с адресната му регистрация в центъра на София, или дори с факта, че е запомнящо се лице на културния елит на града. Такъв е, защото изкуството му е взряно в градския човек: взряно в стремежа му да защити индивидуалността си от анонимността и баналността на всекидневието; взряно и в пораженията му, които го потапят в меланхолия и самота, огласявани само от клаксоните на автомобилите и шепота на самоиронията.
И още нещо: Гюзелев е ветеран в борбата с провинциализма – в мисленето, в маниерите, в страха от чуждия поглед. Той е любител на опасните игри. Така и се нарича – „Опасни игри”, най-новата му изложба в „Ракурси”.
По стените на галерията „мониторите” на 18 квадратни живописни платна на черен фон следят играта, показват, че продължава от началото до края, а вероятно и след това. Само че в детството е спонтанна, безгрижна, забавна, докато с годините не стане ясно, че няма правила, или поне не ти е дадено да ги знаеш и затова няма как да разбереш дали губиш или печелиш. Персонажите на Гюзелев са овладяни от тиха екзистенциална паника, минала през телата им и деформирала физиономиите, които приличат на портрети, рисувани от модернист. Изложбата можеше да се казва и „Раждането на модернизма от духа на играта”.
Художникът – без назидание, със солидарност предупреждава: въпросът е да не се паникьосаш дотолкова, че да спреш да играеш. Защото тогава се превръщаш в отломък, носен без посока из космическата тъмнина на безкрая.“

Георги Лозанов