„На моите учители“

13 октомври 2011

Изложба
“На моите учители“
ДИМИТЪР ВОЙНОВ
13 – 30 октомври 2011

От 13 до 30 октомври 2011 г. галерия “Ракурси” представя изложбата „На моите учители“ на Димитър Войнов. Това е втората изложба в галерия „Ракурси“ и една от малкото в България на художника, който от 1986 г. живее в Германия.

Тази изложба Димитър Войнов посвещава на великите личности, от които се е учил. Неговият живописен стил е повлиян от забележителните художници от Ренесанса насам. В една своя картина, озаглавена „Моите учители“ той рисува Холбайн, Рембранд, Леонардо, Ботичели, Дюрер, Веласкес и наред с тях – Ван Гог, Дали, Пикасо, Анди Уорхол и други.
За творбите на Димитър Войнов е характерно съчетаването на класицизъм (по отношение на изграждане на образите) с двусмисленост на изображението. Живописта на художника, формирана от академичното образование е наситена с провокативност и еротика, които понякога стигат до гротеска. В произведенията му често се разиграва някакъв спектакъл. Особено известна е  неговата серия от картини „Бар Париж“, които той започва да рисува през 2003 г. В тях художникът се явява като водач през нощния живот на Берлин – една фантастична парти сцена, населена с известни личности от културния и обществен живот на Германия, които той представя в чудновати и гротескни нотки.
Авторът интерпретира също библейски и митологични сюжети, които въвлича в своя собствена вселена, изпълнена със символика, мистериозност и еротика. Символиката в тях е трудно да се тълкува. Самият художник казва, че рисува фантазии и разказва истории. Живописта за него е една игра, театър, също и измама.
Димитър Войнов е роден през 1946 г. в с. Ресен, България, завършва Художествена академия в София и по-късно е доцент по живопис. През 1986 г. емигрира в Германия. Там той живее близо до Франкфурт на Майн, където периодично отваря своето ателие за публика. Работи маслена и акрилна живопис и скулптура. Има над 50 изложби и участия в арт-форуми в Берлин, Франкфурт, Кьолн, Дюселдорф, Фрайбург, Вийсбаден, Бремен, Баден-Баден, Виена, Амстердам, Люксембург, Женева, Париж, София и др.