МИХАЕЛ ФИШЕР – АРТ

7 октомври 2005

МИХАЕЛ ФИШЕР- АРТ

Изложба
МИХАЕЛ ФИШЕР- АРТ
7 – 16 октомври 2005

Първата изложба на художника от Германия Михаел Фишер-Арт в България може да бъде видяна в галерия “Ракурси” от 7 до 16 октомври 2005 г.

Фишер-Арт е един от най-младите представители на Лайпцигската школа. Той е изградил свой характерен стил, който разтапя границата между изящното изкуство и попкултурата. Произведенията му привличат с яркия си колорит и динамика. За тях казват, че атакуват света с хапещ хумор и изблик на цветове.  Картините имат характер на комикси, скечове. Те са пълни с алюзии, сарказъм, понякога са дръзки и самонадеяни. С тях той реагира на определени политически събития и разказва истории, които се случват в съвременния свят. Сам определя своя стил като нещо между “комичния ефект и политически мотивираната реалност”.

Като динамична личност, Фишер-Арт  захранва своята артистична енергия от противопоставянето си на установените структури и порядки.

Освен живопис, той осъществява и големи проекти, като например декорацията на новата лекционна зала на Дрезденския технологичен университет, която заема 2400 кв.м. или стенопис от 3000 кв.м. върху аркадата Брюл в Лайпциг и 7-метрова скулптура на птица от оцветена стоманена жица в един от хотелите на града.

Неговият стил може да бъде винаги разпознат, независимо от мащаба, материала и техниката на обектите му. Той го описва  като “цветна шокова терапия”.