И гърбът е лице

20 септември - 9 октомври 2007

Любен Зидаров

Изложба
„И гърбът е лице“
ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

20 септември – 9 октомври 2007

От 20.09.2007 г. до 9.10.2007 г. галерия “Ракурси” представя изложбата “И гърбът е лице” на Любен Зидаров. Известният илюстратор, живописец и приложник, илюстрирал над 200 литературни произведения, подрежда маслена живопис и акварели, рисувани през последните месеци.

Художникът е нарекъл изложбата си така, тъй като е азбучна истина, че сериозните неща се изразяват най-вярно и точно чрез хумора. А това, че той истински го цени и притежава е известно на  всички, които го познават.  Неговата енергия и хумор се предават с лекота на околните и ги карат да забравят умората и досадата и да погледнат по-ведро на света.

По въпросът за гърбовете – според художника, гърбът е истинското лице, в смисъл портретът, който показва човека  гол голеничък. Гърбът не търпи никакъв грим. Човек разкрасява преди всичко лицето си, за да бъде красиво и съответно – да прикрие истинското. Затова художникът иска да покаже гърбовете, т.е. истинското лице. Така повечето картини в изложбата изобразяват гърбовете на неговите обекти. Авторът е нарисувал единствено своите любими модели – магаретата, както винаги – в лице, а не в гръб. Защото  наистина е по-обидно да се каже на магарето “Какъв си човек”, отколкото на човека, че е магаре.