„Завръщане“

10 май 2005

ЦАНКО ЦАНКОВ

Изложба
„Завръщане“
ЦАНКО ЦАНКОВ
10 – 25 май 2005

Цанко Цанков е роден през 1962 г. в София. През 1988 г. завършва Националната художествена академия, специалност Сценография. Бил е преподавател в Художествената гимназия за сценични кадри в гр. Пловдив и сценограф в Българската Национална Телевизия. Между 1994 г. и 1998 г. пътува в Индия и се обучава във Враджа Академия – гр. Вриндаван, Утар Прадеш. През 1991 г. получава грамота за живопис от изложението “Експо” – Пловдив, а през 1994 г. – първа награда и златен медал от изложението “EAST – WEST”- София.

Авторът има 24 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участвал е в повече от 20 общи експозиции в България, Чехия, Япония, Аржентина, Германия, Англия, ОАЕ и др. Негови произведения са притежание на  колекции по цял свят.

Идеята на изложбата в галерия “Ракурси” е свързана със завръщането към изначалната човешка мъдрост, съхранена в древните текстове на Изтока. За автора това завръщане е  пътуване към себе си. Той е вдъхновен от текстовете Бхагавад Гита и поезията на Рабиндранат Тагор. Части от текстовете са вградени и в картините му. Според автора мъдростта  е всеобхватна и затова той я намира и в нашите православни традиции. С тази изложба Цанко Цанков се завръща на софийска сцена след седемгодишно отсъствие.