ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН и ЛЮБЕН ПЕТРОВ

15 септември 2013

С тази изложба Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за четвърти път ежегодната награда за живопис за млад художник.

Изборът на журито в състав Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева и Правдолюб Иванов за 2013 година е Любен Петров.

Любен Петров е роден през 1984 г. в град Бургас. 2003-2007 г. следва живопис в Националната художествена академия в София, където получава бакалавърска степен. 2009 продължава образованието си в Университета по технология, Факултет по изящни изкуства, в град Бърно, Чехия. Дипломира се като магистър през 2011 г. в класа на проф. Мартин Майнер. Организира самостоятелни изложби в Бургас, Бърно и Прага. Участва в редица групови изложби. През 2012 г. е сред финалистите за наградата „МОСТ“, България. През 2013 година печели наградата на ART PRAGUE за млад художник под 35 години. За творчеството си Любен Петров споделя: „Винаги съм се интересувал от разглеждането на истории от две различни перспективи – едната като разказвач, а другата като слушател. В картините си препредавам информация, която самият аз съм преживял. Размествам лица и герои и ги портретувам в различни обстановки. Така се опитвам да превърна историята в нещо по-впечатляващо и интересно и да създам цялостна нова атмосфера на визуалния образ. Тази трансформация е базирана на моето лично разбиране на околния свят, както и на чувството ми за хумор и позитивното отношение. Трансформирайки информацията, аз се опитвам да предам на публиката ново усещане за реалността.“

Любен Петров представя произведения, чиито сюжети се движат между реалното и въображаемото. Мост между двете изграждат герои от митологията, християнската религия и народните обичаи. В това преплитане на действителност и фантазия се получават странни и интересни образи, които са колкото познати, толкова и неочаквани. Художникът често се движи на границата между комичното и зловещото, но винаги ни разкрива нови територии. Абсурдността на образите му в голяма степен е метафора на времето, в което живеем.

Произведенията на Едмонд Демирджиян, включени в изложбата са собственост на частен колекционер. Това са предимно рисунки с темпера, акварел и пастел от различни творчески периоди. Показват се публично за първи път.