ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН и ВЕЛИСЛАВА ГЕЧЕВА

15 септември 2012

С тази изложба Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за трети път ежегодната награда за живопис за млад художник.

Изборът на журито в състав Мария Василева, Надежда Олег Ляхова и Даниела Радева тази година е Велислава Гечева.

Родена през 1986 г., Велислава Гечева завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“, през 2010 г. В кратката й творческа биография вече има няколко участия в престижни изложби (Изложба-конкурс „Национални награди „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика“, 2012, „Зона Urban”, 2011, „Нощта на номинираните”, Essl Art Award CEE 2011, Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на Фондация «Св. Св. Кирил и Методий», 2011, както и номинации и награди (Номинация от Essl Art Award – CEE 2011, Societe Generale Expressbank и Национална художествена академия – Награда за постижения в изкуството и дизайна, 2010 и др.) .

В картините си Велислава Гечева се интересува от обикновените ситуации. Те напомнят моментни снимки на обекти, теми и случки от ежедневието, в които като че ли на пръв поглед няма нищо необикновено, но които всъщност олицетворяват реалния живот. Често те са свързани с пътувания, движение, преместване на хора на различни места, т.е. с цялата динамика на съвременния начин на живот. Експресивният начин на живописване, странните ракурси и отсичания на изобразителното поле допълват този жив образ.

По традиция изложбата за Наградата за живопис на млад автор включва съвместно показване на творби на Едмонд Демирджиян и на наградения художник.