Вотив III

1 - 17 октомври 2020

Румен Нечев

Изложба
„Вотив III“
РУМЕН НЕЧЕВ
1 – 17 октомври 2020

Румен Нечев представя своята изложба „Вотив III“, графика и керамика в галерия „Ракурси“. Това е третата изложба, в която той продължава и довършва темата за вотивите. Вотивите са оброчни фигурки, познати от неолита. На български думата означава вричане, оброк, те се посвещават на Бог, дар са на Бог, за да изпълни човешките молби и желания. В хилядолетния диалог между човек и Бог, вотивните фигури са посредника между тях. Среброто, характерно за графиките на Румен Нечев и сребърните фигурки към тях стават този медиатор, кодиращ посланието. Авторът включва в изложбата и керамична скулптура, като друг начин за материализация на вечността, на времето и пренасянето на стойностите във времето.
Ето как художникък представя идеята на тази експозиция от нови работи по темата, създадени за настоящата изложба в галерия „Ракурси“:
„НА 60. ВЕЧНОСТТА МЕ ИНТЕРЕСУВА ПОВЕЧЕ ОТ МОДЕРНОСТТА… ВОТИВ. ВЯРАТА,МОЛБАТА,СБЛЪСЪКЪТ НИ СЪС СВЕТА. ВОТИВ. ЗА НАШИТЕ ДУШЕВНИ КОЛАЙДЕРИ, В КОИТО ЗНАЕМ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВА,ОТ ХАЛКОЛИТА ДО ДНЕС НЕДОКАЗУЕМА ЧАСТИЦА – НАДЕЖДАТА!“