Виена. Видях градини, чух музика

27 ноември - 13 декември 2007

Велико Маринчевски

Изложба
“Виена. Видях градини, чух музика.”
ВЕЛИКО МАРИНЧЕВСКИ
 27 ноември – 13 декември 2007

От 27 ноември до 13 декември 2007 г. галерия “Ракурси” представя изложбата “Виена. Видях градини, чух музика.” на младия художник Велико Маринчевски. Той е завършил “Графика” в НХА през 2005 г., но вече е добре познат на публиката от четирите си самостоятелни изложби,  многобройните участия в престижни арт събития в България и чужбина и наградите за млад автор, на които е носител.

Велико Маринчевски е един от талантливите млади автори, с които галерия “Ракурси” работи от самото си създаване. Той е участвал в няколко проекта на галерията. Настоящата изложба показва негови произведения  – живопис и графика, създадени по време на престоя му във Виена от м. май до м. август тази година като участник в програмата “ARTISTS-IN-RESIDENCE” на Федералното министерство на образованието на Република Австрия. Това е програма на конкурсен принцип за млади автори, които са в началото на творческия си път и имат добър старт като художници. Те са номинирани за участие от националните съюзи на художниците и допуснати в програмата след оценка от експерти на министерството на културата на Австрия. По повод тази стипендия художникът казва: “Тя щедро предоставя на твореца възможността да усети вечността и съвършената хармония на Виена. Вместо да плувам с години срещу течението на Дунав до Виена, наградата на Министерство на културата на Австрия комфортно ме приюти в ателиетата на улица “Blattgasse” 6  за три месеца.

Австрийците имат впечатляващ поздрав “Grüss Gott”, което ще рече “Господ те поздравява”! Поздравен ли си, това моментално те променя. Усещането, че се нареждаш сред благословените виенчани е респектиращо.

Видях подреденост и хармония, градини с чудни форми, влюбени двойки и фигури на музиканти. Срещнах спокойствие и човеколюбие, чух музика и възторжени аплодисменти.

Опитах се да пренеса всичко това върху платната, така че да бъде усетен разкоша на този град, който сякаш казва: Обичай, живей!”