Велико Маринчевски

12 - 31 декември 2013

Велико Маринчевски

Изложба
Велико Маринчевски
живопис и графика
12 – 31 декември 2013

Изложбата живопис и графика на Велико Маринчевски се явява   продължение на търсенията и трите му самостоятелни изложби в галерия „Ракурси“ от 2007 г. насам. Представени са два цикъла, върху които той работи през последните години. В „Усещане на природата“ се отразяват съвършените пространства и хармония във връзката между природата и човека.  Другият цикъл представя състояния и изследва форми, предадени от дуо челисти.

Форми – отражения – присъствие – отсъствие, това са елементите на творбите на автора, които създават усещане за баланс. Изградил характерен почерк в последователната си работа у нас, в опита си във Виена и главно на изток – Япония и Китай, произведенията на Велико Маринчевски носят „едно автентично дзен послание – на живот в красотата на мига, където присъстват симетрията, статиката и ритмиката. В работите му няма фабула, всичко е изведено до ръба на ритуала, изчистено до знак.“ Младият автор постига хармония между формите, между посоките и отраженията, между наблюдаващия и наблюдавания обект.

Велико Маринчевски е млад автор, който активно участва със свои графики в международни форуми – биеналета и триеналета на графиката, на които е отличаван с награди. Поредната награда е „Гран при“ на Международно биенале на малката графика „Сент Никлаас“ в Белгия тази година. Също тази година той е селектиран като един от четирийсетте художника от цял свят на Международната изложба за малка графика „Авагами“, Япония.