Безтегловност

6 юни - 4 юли 2023

Калия Калъчева

Изложба
„Безтегловност“
КАЛИЯ КАЛЪЧЕВА
6 юни – 4 юли 2023

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „Безтегловност“ на Калия Калъчева. За изложбата художничката казва:
„Безтегловност е желанието ми за безвремие.
Желанието за свобода и обхват на безкрая. Желанието за хармония.
Преди години фрази като „забързаното ежедневие, в което живеем“ ми се струваха абсолютно клише. Сега времето не е бързо, то е скорострелно. Забързано ежедневие не е тривиалност от миналото, за съжаление вече е тенденция, говори се дори за мода. Или може би безсмислено бързане?
Какво пропускаме, докато тичаме към бъдещето? Залезите и изгревите се гонят в един безкраен розов земен рай. Смесват се в един единствен момент, който или чакаме, или сме изпуснали. Отново стремеж за всичкоправене и всичкоможене. Всеобхватно напрежение.
Безтегловността в изложбата разглежда земната повърхност като платформа в космическа илюзия. Подземен космос от диамантни звезди. Желание за всемир. Изстрел в безвремието. Въртележка. Парк на удоволствието. А какво е то? Удоволствието от спечеленото време, удоволствие от безвремие.
С тази изложба представям размислите си от последните месеци – почти година – на скорострелни събития и лични, и обществени. Представям идеята си за момента на настоящето. За спокойствието, момент за любов, бавен момент от време за нещо, което не си направил, а много искаш.“

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант’22“.