„Close to Nothing“

Изложба
„Close to Nothing“
Яна Костадинова
20 октомври – 7 ноември 2020

Нищото крещи с гласа на хиляди неизречени думи. Премълчавани, преживявани и предадени. Като нечуто Обичам те. Като сподавено Мразя те. Нищото пази спомени.
В нищото е скрито всичкото.
Онова, от което бягаме. Онова, което нямаме.
Онова, което заричаме. Онова, което отричаме.
Нищото мълчи в тишината на хоризонта. В нощта на хиляди изгряващи звезди. В навечерието на съня, който се сбъдва. В илюзиите за форма и живот.
То е онова, което създава вселени. Онова, което поражда смисъл.
Ние преди да станем себе си. Ние, след като сме забравени.
Нищото е опако и обратно. С постоянно присъствие и специален статут.
Винаги рамо до рамо, винаги не тук.
То е нищо повече от нас самите. Чиста проба игра на живот.
То е само измислица, в хастара на този свят.

Желанието да се улови Нищото, да се нарисува отсъствието, да се изкаже и разкаже Онова, което не е, е целта и разбира се, предизвикателството пред този творчески замисъл. В трудността на начинанието обаче се крие и неговата необятност и свобода.
В опита си да се доближим до Нищото със средствата на визуалното изкуство, да артикулираме Нищото в един материално присъстващ свят, ние всъщност задаваме нови дефиниции на границите между присъствие и отсъствие.
Артистичната идея и нейната интерпретация върху платното преодоляват ограниченията на обективната реалност, за да я надградят с нови значения и неочакван изказ на нейното алтер его в лицето на Нищото.
В корелацията между реално и нереално, Нищото придобива пластичност и става парадоксално осезаемо. Онова, което не е, започва да присъства чрез концептуалното си осмисляне. То придобива екзистенция чрез артистичните и философски търсения. Тогава виждаме опакото, другото, бездната дълбоко в нас. Виждаме опитоменото Нищо чрез свободата на абстракцията. За да открием истинското му значение за самите нас. И реконструираме себе си и Онова, което е, по нов начин.
Яна Костадинова

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_scvc606k

  • 20-10-2020