П О   З А Л Ѣ З Ъ

П О   З А Л Ѣ З Ъ
ПѪСТРА ИЗЛОЖБА
              НА
ЛЮБЕН ЗИДАРОВ
ЖИВОПИС  И  АКВАРЕЛ

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „По залез“, живопис и акварел на Любен Зидаров. Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни и на изкуството на книгата. Освен илюстратор, през последните четири десетилетия Любен Зидаров се разви като един особено оригинален живописец. От своеобразното си завръщане към жанра през 1979 г. с изложбата „Автопортрети“ на Шипка 6,  той разви свой неподражаем стил и пластичен език в областите на кавалетната маслената картина и на акварела, демонстриран в десетки самостоятелни изложби в множество галерии в страната и извън граница.

Настоящата изложба показва за пръв път пред публика най-новите творби на Любен Зидаров, създадени през изминалата година, за които авторът споделя:

„Не знам доколко имам основание да вярвам, че нарисуваното по залез няма да разочарова зрителя. Дали то е крачка напред или пък назад – не зная. Завръщане към спомените през фокуса на късните години на други вълнения, в обстановка на противоречия, сблъсъци и изненади, които отвеждат мисълта другаде.

Радвам се, че Галерия Ракурси даде път на „Залеза“ – завършек на дългата поредица мои изложби. Но, според варосаните старци от двата изложени автопортрета – с четки в двете ръце, за живопис и за акварел, залезът едва ли е завършек.

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

Ноември, 2020

https://bnt.bg/news/izlozhbata-po-zalez-i-novata-kniga-s-andersenovi-prikazki-s-ilyustracii-na-lyuben-zidarov-v284368-289056news.html

https://impressio.dir.bg/palitra/po-zalez-pastra-izlozhba-s-zhivopista-i-akvarelite-na-lyuben-zidarov

https://cvetno.info/po-zalez-i-ilyustraczii-na-andersenovi-prikazki-ot-lyuben-zidarov/

https://bnr.bg/hristobotev/post/101394404

Галерия

Всички права запазени Rakursi.com